Identificar i gestionar la por a través del conte

“Sent el pensament, pensa el sentiment.” Miguel de Unamuno

Les emocions juguen un paper molt important en les nostres vides i, sobretot, influencien molt els nostres infants.

Les persones pensem, sentim i actuem. Tenim multitud de sensacions, emocions i sentiments en diferents espais, situacions, records… Per això, és importantíssim prendre’n consciència, identificar-les i expressar-les.

Ser més conscients de les nostres emocions, a part de poder-les reconèixer i expressar-les, ens fa adonar i prendre consciència que els altres també senten, tenen i expressen emocions i sentiments.

Tots podem experimentar tant emocions positives com negatives. Tant les unes com les altres són molt importants i imprescindibles, formen part de les nostres vides i ens ajuden a conèixer-nos millor: la por, la tristesa, els temors, les fòbies, les inseguretats… El dilema està en com s’actua davant d’aquestes emocions negatives, ja que es poden desenvolupar conductes no saludables.

Per a un infant, el món és un lloc ple d’històries i situacions desconegudes. Algunes d’aquestes històries i situacions els produeixen temors i pors, ja que no les coneixen ni controlen. Aquest procés no té una explicació racional. Els adults podem ajudar-los a identificar aquestes emocions, reconèixer-les i gestionar-les, i ensenyar-los estratègies per superar-les.

El misteri pessigollesLa por de la foscor, dels sorolls, del desconegut… són temors molt freqüents en els infants. Aquest sentiment de la por és el que experimenta el Pinxo, el protagonista del conte El misteri de les pessigolles, quan es fica dins del seu ordinador… Aquest temor que sent el Pinxo segur que resultarà familiar a molts infants, de manera que s’identificaran ràpidament amb l’argument del conte.

Aquest dissabte 30 de novembre a les 12.00h presentarem i explicarem El misteri de les pessigolles a l’Abacus de Sant Andreu. Gràcies a les aventures del nostre amic Pinxo, els petits s’adonaran que ells també viuen aquesta por, ho veuran de forma natural i espontània… i, sobretot,  aprendran a gestionar-la, a identificar-la i a superar-la d’una manera divertida, senzilla i lúdica. A més, descobriran que amb l’ajuda dels altres, siguin adults o infants, tot es pot superar.

Aprenent a gestionar la por descobriran i treballaran uns altres valors importantíssims a través del conte: la generositat i l’agraïment per haver-se ajudat mútuament a superar aquestes emocions, valors que cal transmetre i saber demostrar als nostres infants.

Tant amb aquest títol, com amb d’altres de la col·lecció de contes Bàsics XS, els adults trobarem un fantàstic recurs per desenvolupar l’educació emocional i els valors que acompanyen els nostres infants dia a dia.

 

Laura Coll

 

Aquest és un article de Laura Coll, mestra d’educació infantil i autora dels contes La festa de la tardor, Quin cap de setmana! i El misteri de les pessigolles de la col·lecció Bàsics XS.

 

 

Etiquetes: , , , , , , ,

Sense comentaris

Trackbacks/Pingbacks

  1. Abraçades d’el Piu-piu, la Rita i el Pinxo | Llegir Cruïlla - [...] Identificar i gestionar la por a través del conte [...]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *