Martí i Salomó presenten un llibre per a aquesta època d’immediatesa i estrès

ENTREVISTA

La Meritxell Martí i el Xavier Salomó han publicat recentment El país dels 260 clons, un llibre joc amb solapes que demana als lectors trobar els elements idèntics amagats a les imatges; un llibre, com diuen els autors, “ple de detalls per perdre-s’hi i badar, una acció molt necessària en aquesta època d’immediatesa i estrès”.

Els hem volgut conèixer una mica millor i els vam fer algunes preguntes:

entrev_corr

1)      Què volíeu ser de grans?

M: Pianista, escriptora, científica, aviadora, ballarina, cooperant internacional i ministra mundial. No “o” sinó “i”, ho volia ser tot!

X: Jo sabia que em dedicaria a alguna feina creativa, en l’àmbit del cinema, el teatre o la pintura. Quan vaig descobrir la il·lustració, em va fascinar i m’hi vaig abocar del tot.

2)      I ara, què voleu ser de grans?

M: En els darrers anys he combinat la vida acadèmica amb la literària, però cada dia la literària té més pes. Tinc intenció de tornar a fer música per a apps, i unir així dues de les meves grans passions, la literària i la musical.

X: Vull continuar sent il·lustrador i, de mica en mica, recuperar la meva vocació de director de cinema i crear apps, curtmetratges o films d’animació.

3)      Quin era el vostre llibre preferit quan éreu petits?

M: M’encantaven els contes que em llegia la mare, sobretot El rossinyol i Les sabatilles vermelles. A l’institut vaig xalar amb La tele boja, El lazarillo i L’Ocell de Foc. I el Tintín va ser el meu heroi durant els anys que vaig estar fent-ne la col·lecció.

X: Jo també vaig llegir molt còmic, Tintín, Astèrix, etc. Vaig ser molt fan de Roal Dahl, sobretot de La meravellosa medicina d’en Jordi i La fàbrica de xocolata.

4)      Com és això de fer llibres per a petits lectors?

M i X: És molt estimulant perquè permet explorar racons de faula i fantasia que en el món adult resultarien naïfs. També és un repte lingüístic, ja que s’ha de fer el text atractiu per a les criatures. L’altre factor important a tenir en compte és jugar amb el factor sorpresa.

5)     L’illa de les 160 diferències ha tingut, i té, una molt bona acollida entre els lectors. Com explicaríeu aquesta recepció tan positiva del llibre?

M i X: Creiem que l’èxit prové del fet que partim d’una idea molt senzilla, d’un joc universal que tothom coneix, però al qual donem un parell de tombs per fer-lo innovador i sorprenent.

6)      El país dels 260 clons és la nova aventura del Pol i l’Estel, que es van donar a conèixer amb L’illa de les 160 diferències. Aquestes dues obres podríem dir que són llibres i, alhora, jocs. Com va sorgir la idea de crear-les?

X: Tot va venir d’una imatge que vaig fer per al Cavall Fort. Era un joc de diferències i la làmina era la d’un vaixell pirata. Amb la Meritxell ens la miràvem i vam dir: “t’imagines un llibre tot així?” I… voilà!

7)      Com definiríeu les aventures del Pol i l’Estel per a qui encara no les conegui?

M i X: Són uns llibres per gaudir moltes hores i a molts nivells: visual, lúdic, líric, èpic, narratiu… Els escenaris són fabulosos i plens de detalls per perdre-s’hi i badar, una acció molt necessària en aquesta època d’immediatesa i estrès”.

8)      De petits teníeu llibres semblants a El país dels 260 clons?

M: Jo no. De fet, no recordo que tingués cap àlbum, tret dels Tintins… Penso que ara hi ha una producció nacional molt bona en aquest sentit.

X: Tan xulos no, he, he! Però jo tenia el Wally, que ha estat una referència per al llibre.

9)      Per què els lectors s’haurien d’animar a assistir a la presentació d’El país dels 260 clons?

M i X: Els qui no coneixen la col·lecció tindran l’oportunitat de descobrir-la. I per als fans, podran compartir una estona amb els autors. I tots plegats, endur-se els seus llibres signats sota el braç!

10)       Tindrem més aventures del Pol i l’Estel en el futur?

M: Podem dir que una tercera part està en marxa, prevista per al 2015. Els nostres lectors tenen tot el 2014 per gaudir dels altres dos volums.

X: Sí, l’Estel i el Pol seguiran vivint aventures, segur!

 

Creadors d’històries

La Meritxell Martí, nascuda a Sabadell l’any 1972, va passar de la música a la lletra, de pianista a escriptora. Ha publicat diversos llibres per a infants, amb un dels quals va guanyar el Premi de Conte Infantil de l’Hospital de Sant Joan de Déu 2004. A l’editorial Cruïlla ha publicat, juntament amb Xavier Salomó, Vull ser model, Una nit bestial i L’illa de les 160 diferències. El Xavier Salomó, també de Sabadell, nascut el 1976, va guanyar el premi Junceda dues vegades, el 2006 i el 2010, i, a banda dels que ha fet amb la Meritxell Martí, a Cruïlla ha il·lustrat altres llibres per a primers lectors, com ara Els músics de Bremen, En Gresol i la seva estrella i La castanyada.

Presentació

COBERTA--260-CLONS-xp7_Mise-en-page-1

 

Aquest dissabte 5 d’abril, a la llibreria L’espolsada Llibres de Les Franqueses del Vallès, la Meritxell Martí i el Xavier Salomó presenten El país dels 260 clons. Tota la informació de l’acte aquí.

 

 

 

 

Etiquetes: , , , ,

Sense comentaris

Trackbacks/Pingbacks

  1. Presentació d’El país dels 260 clons a El Racó del Llibre Jove de Rubí | Llegir Cruïlla - [...] hem parlat amb els autors. Llegiu aquí [...]
  2. Presentació d’El país dels 260 clons a L’altell de Banyoles | Llegir Cruïlla - [...] hem parlat amb els autors. Llegiu aquí [...]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *