El vincle és el tàntal, un metall preciós que s’extreu de la terra, de la mateixa manera que altres materials com el coure, l’estany, el zinc o l’alumini, i que serveixen per crear diferents components dels telèfons mòbils. El tàntal procedeix sobretot d’Austràlia, Brasil, Canadà i Àfrica central.

Amb l’augment de l’ús dels mòbils que es va produir als anys noranta es va generar una gran demanda de tàntal i a la República del Congo, on el goril·la d’interior té el seu hàbitat, se’n va iniciar la mineria. Es van talar grans extensions de selva i es va destruir l’hàbitat d’aquests goril·les. El nombre d’individus de l’espècie es va reduir ràpidament.

Gorila

El tàntal és un material de gran valor perquè serveix per fabricar petites peces electròniques que emmagatzemen energia i allarguen la vida de la bateria. Això permet que no hàgim de recarregar els mòbils tan sovint, i que cada vegada puguin ser més petits.

Els mòbils tenen més de 300 peces diferents. Per això, per fabricar-ne cal una gran quantitat d’energia i molts materials rars. Heu examinat mai l’interior d’un mòbil? (Cliqueu sobre les imatges per engrandir-les).

I què passa quan acaba la vida útil dels mòbils? Hi ha tres possibilitats:

  1. Es llencen a les escombraries, cosa que implica llençar materials de gran valor (quan es llencen una tona de telèfons mòbils es llencen 130 quilos de coure, 3,5 quilos de plata i 340 grams d’or!), i si no es manipulen correctament poden vessar substàncies perilloses al medi ambient.
  2. Es reciclen, de manera que es desmunten per recuperar els materials i fer-ne telèfons nous o altres productes, cosa que permet estalviar així energia i recursos naturals.
  3. Es reutilitzen. Alguns mòbils els reparen i es revenen als països on no hi ha prou línies telefòniques fixes.

 

No és sorprenent que productes concebuts per ser llençats, al final, es fabriquin amb materials que duren per sempre?

Si us interessa conèixer com es fabriquen les coses que tantes persones fem servir cada dia us agradarà el llibre Com es fan les coses?, de l’autora canadenca Christiane Dorion, que escriu llibres per a infants en què els anima a conèixer com funciona el món i a emprendre accions positives per protegir el nostre planeta per a les futures generacions. El llibre està ple de solapes i dades sorprenents i molt interessants que fan mirar-se el món i els seus recursos amb uns altres ulls. També podeu fer una ullada al web del llibre (en anglès) www.made2bmadeagain.org, ple d’interactivitat i on, fins i tot, trobareu activitats descarregables per a mestres.

Com es fan les coses?

Al catàleg de Cruïlla trobareu altres llibres de Christiane Dorion, com ara Com funciona el món? o Com funciona el temps?, tots plens d’informació per als més curiosos i de desplegables per a aquells que vulguin ser sorpresos.