Muriel VillanuevaAvui us presentem Muriel Villanueva, que acaba de publicar La Tània i totes les tortugues a la nostra col·lecció El Vaixell de Vapor.

Muriel Villanueva és llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona i diplomada en Educació Musical per la Universitat de València. Des de 2006, és professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, on imparteix cursos d’Iniciació a la narrativa, Narrativa, Novel·la I, Conte I i Novel·la II. www.muri.cat

Què volies ser de gran?

Escriptora, és clar!

I ara, què vols ser de gran?

Lectora i jardinera.

Quins records guardes de l’escola?

Recordo molt les amigues i les hores de pati. El que més m’agradava era ballar al costat d’un radiocasset, quan les mestres ens deixaven quedar-nos a l’aula. Les classes on millor m’ho passava eren les de dibuix i les de llengua, sobretot quan fèiem teatre!

Com és això d’escriure per als més menuts?

Escriure per als més menuts és tornar a ser nena; tornar a pensar i sentir com quan era petita.

La Tània i totes les tortugues

La Tània i totes les tortugues

Com sorgeix la idea d’escriure La Tània i totes les tortugues?

Durant uns anys vaig ser mestra de música a l’escola pública de Sant Quintí de Mediona, al Penedès. En un poble de prop d’allà, Masquefa, hi ha el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (el CRARC) i sovint hi anàvem d’excursió. Amb els nens, vaig entendre la importància d’entendre com és i com ha de ser la vida d’una tortuga. Aquesta és justament l’excursió que fa la Tània, la protagonista del conte.

Ens expliques l’argument del llibre en tres ratlles?

La Tània és una nena que vol una tortuga però que està molt enfadada amb el pare perquè no l’hi vol comprar. Un dia amb l’escola va d’excursió al CRARC i comprèn que és millor deixar viure les tortugues al seu medi natural.

De quin llibre guardes millor record de quan eres petita?

En Cèsar i l’Ernestina perden Gedeó, de G. Vincent. Un conte molt ben il·lustrat, la història d’una nena i el seu pare, que perden un peluix. Una relació paternofilial molt semblant a la que la Tània té amb el seu pare, ja que també viuen sols.

Amb quin personatge, ja sigui de literatura, televisió, cinema…, et senties més identificada? Quin volies ser?

Sens dubte, des de petita m’he sentit membre de la colla de la pel·lícula The goonies. Encara m’hi sento! Sóc una goony de cap a peus!

Per què els lectors de llegircruilla.cat s’haurien d’animar a assistir a la presentació del teu llibre?

Conèixer millor la Tània i saber més sobre les tortugues podrien ser un motiu, perquè crec que el millor de la presentació d’un llibre és poder fer petar la xerrada entre autora i lectors. Ho trobo molt enriquidor. Així poden ampliar plegats allò el que el llibre proposa i allò que el llibre fa arribar.

Tindrem aviat un nou llibre de la Muriel Villanueva?

El proper serà per a adults, la meva cinquena novel·la, Motril 86. També m’agradaria molt seguir explicant als lectors més menuts altres aventures de la Tània.