Ja teniu les disfresses preparades? Ben aviat celebrarem el dia de Carnestoltes, un dia per jugar a ser un altre, fer bromes i no parar de riure! Disfresses, desfilades i festes al carrer conformen l’estampa habitual d’aquesta celebració tan esbojarrada. Però, us han preguntat mai els més petits per què celebrem aquesta festivitat?

En alguns dels llibres de Cruïlla trobareu una resposta: diu la llegenda que hi havia un país llunyà on tot eren desgràcies. No plovia, les collites s’assecaven, els ramats no tenien herba per menjar i la gent passava gana. Els habitants d’aquell país van demanar ajuda a un savi per veure què podien fer per millorar aquella situació. I el savi els va dir que tot anava malament perquè el rei no es preocupava per ells com calia. Llavors, la gent del poble va entrar al castell i van fer fora aquell rei, que va haver-se’n d’anar cap a unes altres terres, perquè allà no el volia ningú. En el seu lloc van posar-hi un altre rei, que va treballar perquè, de mica en mica, tot comencés a millorar. La pluja va tornar a caure, els ramats tenien tanta herba com volien, els nens creixien sans i forts… Al cap d’un temps, per celebrar que havien fet fora el rei dolent, van agafar un ninot, li van posar el nom de rei  Carnestoltes i el van passejar per tot el poble fent-li bromes i rient-se’n. I per recordar aquesta llegenda, ara la gent es disfressa i fa ximpleries per la festa de Carnestoltes.

Us presentem tres fantàstics llibres que aproparan als més petits a aquesta tradició festiva tan divertida:

1) Carnestoltes, de la col·lecció Què celebrem?:

  • Combinant fotografia i i·lustració, aquest llibre ens explica l’origen de la celebració de Carnestoltes.
  • Els més petits se sentiran identificats amb els personatges del llibre, ja que retrata com en una aula la mestra explica la llegenda del rei Carnestoltes i com els alumnes es preparen per celebrar aquesta festivitat.
Interior de "Carnestoltes" de Núria Font i amb il·lustracions d'Anna Clariana.

Interior de “Carnestoltes” de Núria Font i amb il·lustracions d’Anna Clariana.

2) El rei Carnestoltes, de la col·lecció Vull llegir:

  • Mitjançant textos adaptats per als qui comencen a llegir, tot combinant lletra de pal i lletra lligada, explica la llegenda del rei Carnestoltes.
  • Al final del llibre, a l’interior de la solapa de la contracoberta, es reprodueix l’argument de la història. Aquest fet fa d’aquest llibre un recurs adequat per a la lectura compartida entre grans i petits.
Interior del llibre "El rei Carnestoltes", de Núria Font i il·lustrat per Àngels Ruiz Aguado.

Interior del llibre “El rei Carnestoltes”, de Núria Font i il·lustrat per Àngels Ruiz Aguado.

3) A disfressar-se, de la col·lecció Bub i Mèu:

  • En Bub i en Mèu són un gos i un gat que juguen a disfressar-se amb els seus amics: una girafa, un elefant i un ratolí.
  • El llibre porta elements de tacte de diferents textures. Un interessant recurs pel desenvolupament sensorial de l’infant.

 

Interior del llibre "A disfressar-se", escrit i il·lustrat per Emma Dodd .

Interior del llibre “A disfressar-se”, escrit i il·lustrat per Emma Dodd .

Bon Carnestoltes!