imatge concurs

Prop de 500 microrelats van inundar la nostra safata d’entrada fa unes setmanes amb motiu del concurs “No em ratllis” per a aules d’ESO i Batxillerat. Se’ns ha girat molta feina per tal d’escollir els microrelats premiats, però creieu-nos que ha valgut la pena per comprovar que hi ha molt de talent entre els joves estudiants. Flavia Company, autora de No em ratllis, ens ha fet arribar les seves impressions (estem absolutament d’acord amb la seva valoració!):

 

COMPANY, FlaviaHa estat una bona sorpresa i una gran alegria comprovar que el nivell d’escriptura literària dels nostres joves és tan  bo. La participació en el concurs creat a partir del llibre de microrelats No em ratllis ha estat un èxit, i això demostra la bona salut de la imaginació dels nostres estudiants i també, naturalment, l’entusiasme i les ganes que hi posen els professors i professores quan els arriba una proposta en què d’alguna manera se senten implicats.

La lectura dels textos ha estat agradable, entretinguda, divertida. La selecció dels guanyadors, difícil. La veritat és que no ha estat gens fàcil escollir, entre els centenars i centenars de contes rebuts, aquells que se’n distingien per algun motiu.

He intentat donar prioritat, sobretot, a dos elements importantíssims a l’hora de plantejar un text de ficció: la imaginació, per una banda, per resoldre el repte de fer servir una frase feta en sentit literal; i per altra banda, la capacitat de crear, en efecte, una història, un argument sintètic amb presentació, nus i desenllaç.

Felicito de tot cor els participants i també els professors i professores que els han animat a presentar-se, i encoratjo  tots els escriptors i escriptores que ho han intentat que segueixin treballant en la redacció de contes que estimulin la seva imaginació i que millorin la seva capacitat d’expressar-se amb paraules.

Enhorabona a tothom i, en especial, als guanyadors i guanyadores!

Seguim endavant! I que NO ENS RATLLIN! : )

Flavia Company

 

El concurs establia tres categories de participació: una d’alumnes de 1r i 2n d’ESO, una d’alumnes de 3r i 4t d’ESO, i una altra d’alumnes de 1r i 2n de Batxillerat. Els alumnes han escrit microrelats amb els únics requisits que aquests fossin en llengua catalana, duguessin per títol “No em ratllis”, tinguessin una extensió de 200 paraules com a màxim, i en els quals l’expressió “no em ratllis”, en sentit literal, fos utilitzada almenys una vegada.

 

Els 3 microrelats guanyadors:

1) En la categoria d’alumnes de 1r i 2n d’ESO, la guanyadora ha estat la Lluna Vinyes, alumna de l’IEA Oriol Martorell de Barcelona. El seu microrelat ens explica la història d’un pobre corindó, que havia aconseguit fer-se passar per diamant. Us podem avançar que és molt romàntic. El podeu llegir aquí.

2) En la categoria d’alumnes de 3r i 4t d’ESO, la guanyadora ha estat l’Afra Boix, alumna del col·legi Pompeu Fabra de Salt (Girona). En el seu microrelat ens explica la històra de l’Ada, una noia que es va convertir en una llimona! Sorprenent, oi? El podeu llegir aquí.

3) I en la categoria d’alumnes de 1r i 2n de Batxillerat, la guanyadora ha estat la Paula Grañé, alumna de l’Institut Salvador Espriu, també de Salt (Girona). El seu microrelat ens transporta al dolç instant d’un vespre d’agost. Llegiu-lo i imagineu! El podeu trobar aquí.

 

I les mencions especials?

Com us hem dit, no ha estat gens fàcil decidir els microrelats guanyadors, i és per això que volem destacar també un parell de mencions especials:

– El microrelat del Joel Santamaria, alumne de 2n d’ESO, també de l’IEA Oriol Martorell de Barcelona. El seu microrelat ens explica la història d’un tigre de bengala molt especial; un tigre que no té ni una sola ratlla! El podeu llegir aquí.

– I, per últim, el microrelat del Juan Barenys, alumne de 4t d’ESO del col·legi Santa Teresa Ganduxer,  de Barcelona. El seu microrelat ens explica la històra de la Clara en un dia gris i trist. El podeu llegir aquí.

 

I els premis!

Com en tot concurs, aquí també hi ha premi. Premis, millor dit! En breu farem entrega dels premis del concurs: un e-reader per als alumnes guanyadors i un lot de llibres per a les escoles a què pertanyen. A més, els alumnes guanyadors i els alumnes autors dels microrelats amb menció especial també rebran un exemplar de No em ratllis dedicat per l’autora, Flavia Company.

Enhorabona als premiats, als autors de les mencions especials i als seus professors!

 

No-em-ratllis

 

 

No em ratllis és un recull de 91 microrelats en cada un dels quals s’utilitza una frase feta en sentit literal, cosa que provoca efectes sorprenents. El sentit figurat de la frase s’explicita a sota el títol de la narració: així es pot llegir abans de començar la lectura i es pot “captar” aquest efecte sorprenent de l’ús distorsionat que se’n fa dins la narració.

 

 

 

 ____________________________________

bannerAlteurotllo