Marcy RudoFa algun temps us vam presentar la Marcy Rudo, la “mare” de la Lily, la protagonista de dos llibres que es caracteritzen per un important rerefons de compromís social: Barcelona Lily i La Lily s’inventa Londres. Com us comentàvem en aquell article, Marcy Rudo escriu literatura infantil amb la passió d’imaginar un món en què tot és possible, però no necessàriament just, en què les aventures dels personatges reflecteixen un fort compromís amb qüestions socials des d’una perspectiva d’igualtat de gènere i potencien l’amplitud de possibilitats que tenen els nens i les nenes en aquest món complex i globalitzat.

Recentment, hem tingut l’oportunitat de parlar amb ella sobre la Lily i li hem fet algunes preguntes:

 

1.            Com presentaries la Lily a tots aquells lectors que encara no la coneixen?

Convido els lectors i lectores a conèixer la Lily, una noia que es trasllada de Nova York a Barcelona en ple estiu sense conèixer ningú ni parlar res més que l’anglès, o sigui, un panorama fatal.  Però com que la Lily és independent, creativa, decidida i enginyosa, es converteix en una exploradora urbana, acompanyada per la Carme, una nova amiga. Guiada per un bon cor i fort sentit de la justícia, la intrèpida Lily no triga gaire a ficar-se en unes aventures compromeses i perilloses amb ressò mediàtic.

 

2.            Què, o qui, t’ha inspirat en la creació d’aquest personatge?

M’han inspirat els nens i nenes desplaçats del seu entorn habitual, pel motiu que sigui, que s’han d’adaptar a les noves circumstàncies.

 

3.            La Lily va néixer a Nova York, se’n va anar a viure a Barcelona i, a l’última de les seves històries, fa un viatge a Londres. Quin paper tenen aquestes ciutats als llibres de la Lily?

Tenen un gran paper, gairebé són personatges.  A la Lily li encanten les grans ciutats i viure a Europa li obre un nou món de possibilitats. Descobreix l’assolellat Mediterrani i els carrers plujosos londinencs, les riques capes d’arquitectura i història, els costums i menjars diferents, els misteris i perills dels indrets més desconeguts d’aquestes antigues ciutats. I hi ha tants llocs superinteressants per explorar!

 

4.            Sovint sentim que els nens cada cop juguen menys als carrers. Creus que el desenvolupament de les ciutats té prou en compte els infants?

No, cal omplir les ciutats de més espais verds, lliures i segurs on jugar. Als barris, s’haurien de tancar més carrers al trànsit perquè els nens i nenes puguin jugar a l’aire lliure a prop de casa.

 

5.            Què t’ha motivat a fer una novel·la amb un rerefons ecologista tan present com a Barcelona Lily?

És una resposta natural en veure com la meva estimada Barcelona pateix una expansió urbanística poc respectuosa. Plantejar quina mena de ciutat volem per a tothom, amistosa i sostenible, o bé contaminada i arrasada pel formigó?  Mentre la Lily no perd mai la identitat urbana, creix la seva consciència i el seu compromís per defensar la natura.

 

6.            En Maax el Mag, un dels protagonistes de “La Lily s’inventa Londres”, prové de Somàlia, i ens ha semblat que aporta un valor molt interessant al llibre. Com és aquest personatge?

És un nen de la guerra, un nen pirata, un orfe i un fugitiu que amaga records i secrets tràgics. Però en Maax el Mag té un do misteriós i molt especial.

 

7.            Igual que la Lily, un dia tu també vas deixar els Estats Units i vas venir a Barcelona. A la Lily li resulta complicat deixar de sentir-se una turista. En el teu cas també et va passar? Quan vas deixar de sentir-te una turista i et vas començar a sentir una barcelonina més?

No m’he sentit mai com a turista a Barcelona, vaig arribar-hi com a forastera i encara ho sóc. Però, al mateix temps, em sento feliçment barcelonina.

 

Marcy Rudo (Baltimore, Maryland, EUA) viu a Barcelona des del 1981, i s’ha dedicat al món editorial, a escriure, a traduir i a investigar sobre la història de l’art. És autora de llibres per a infants i joves; per a  adults ha escrit una biografia de la pintora Lluïsa Vidal i Puig. Barcelona Lily i La Lily s’inventa Londres s’han publicat a la sèrie vermella del Vaixell de Vapor.

 

Llegiu més sobre els llibres de la Lily i les primeres pàgines dels llibres:

BarcelonaLily

 

 

Barcelona Lily:

 

 

 

 

La Lily s'inventa Londres

 

 

La Lily s’inventa Londres: