Avui s’han donat a conèixer en roda de premsa els premis Vaixell de Vapor i Gran Angular 2013. Les novel·les premiades han estat:

Premis VV GA 2013

La vergonyosa excusa de la hiena, de M. Àngels Juanmiquel,
Premi Vaixell de Vapor 2013:

El jurat va considerar que La vergonyosa excusa de la hiena es mereixia el premi perquè el tema -els problemes d’adaptació a un nou entorn i una nova escola– pot ser proper als lectors i l’obra està escrita amb agilitat. També va destacar positivament que el realisme, la proximitat a la natura i les descripcions dels canvis que va patint l’entorn al llarg de l’any, la valoració dels petits detalls quotidians, la vida lluny d’una gran ciutat… confereixen al relat un ritme i un ambient nous i diferents, molt allunyats d’alguns corrents actuals basats en la fantasia, l’impacte i la precipitació d’esdeveniments. És podria dir que és un llibre “slow”, en el mateix sentit que es parla de “slow food”, és  a dir, de menjar de proximitat, de qualitat  i que valoritza l’entorn.

Podeu trobar més detalls de La vergonyosa excusa de la hiena a la seva fitxa.

M. Àngels Juanmiquel

M. Àngels Juanmiquel Rovira és llicenciada en Filologia i escriptora de literatura infantil i juvenil. Obre bé els ulls, Marina…!, Set desitjos i un regal, El pot de les enrabiades i La Lluna a la butxaca són alguns dels títols que ha publicat. Ha guanyat el Premi Mercè Llimona i el Premi Crítica Serra d’Or amb Vet aquí un pèl, i el segon Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil amb El dia del voltor.

 

La balada del funicular miner, de Pau Joan Hernàndez,
Premi Gran Angular 2013:

El jurat va escollir La balada del funicular miner perquè la van considerar ben escrita i molt ben estructurada. En aquesta novel·la trobem com totes les trames van avançant en paral·lel i atrapen el lector des del principi. El llibre té interès i misteri, i es fa llegir molt bé. Entre les seves fortaleses hi ha els temes que hi tracta, i com els tracta: la vida als pobles de muntanya, l’adolescent que descobreix alguna cosa d’ell que li canvia la vida, o com afronta la vida una persona amb una discapacitat.

Podeu trobar més detalls de La balada del funicular miner a la seva fitxa.

Pau Joan HernàndezPau Joan Hernàndez és escriptor, traductor i crític. Comença a dedicar-se a la literatura de molt jove i, als divuit anys, veu publicada la seva primera novel·la juvenil, Tot et serà pres (1986), una obra de caire realista que tracta el tema de l’eutanàsia i que amb més de trenta edicions s’ha convertit en el seu èxit més gran. Posteriorment la seva obra s’ha mogut en la línia de la narrativa fantàstica, o que combina fantasia i realitat. Sobresurten títols com L’ombra del Stuka (1998), que rep el Premi Crítica Serra d’Or del 1999 i el Premi de la Institució de les Lletres Catalanes del 2000; La tripulació del pànic (2004), Premi Edebé Juvenil del 2004; El misteri de les quatre punyalades (2005), guardonat amb el Premi Columna Jove del 2005, i L’illa de la pedra inquieta (2009), guardonat amb el White Ravens de Munic del 2010, entre molts d’altres. Les seves traduccions li han valgut la inclusió a la Llista d’Honor de l’IBBY en dues ocasions (2006 i 2008) i el Premi de la Crítica Serra d’Or de traducció de novel·la del 2008. Té obra traduïda al castellà, l’èuscar i el gallec.

En el terreny de la poesia ha publicat els reculls Si nego el bosc… (1986), Joc de daus (1988) i Camarades grecs (1992). En l’actualitat, combina la creació literària amb la traducció (del castellà, l’èuscar, el francès i el gallec) i altres feines relacionades amb el món de la literatura.

 

Els premis

Amb la voluntat de fomentar el gust per la lectura i promoure la creació literària per a infants i joves, fa vint-i-nou anys, la Fundación SM va convocar el primer Premi de narrativa catalana El Vaixell de Vapor. Sis anys més tard va convocar també el Premi Gran Angular de literatura juvenil.

Els premis d’enguany d’El Vaixell de Vapor i de Gran Angular tenen una dotació de 15.000 euros cadascun.

El jurat que els ha escollit està constituït per persones expertes en els camps de la literatura, la pedagogia, l’educació, i per una representació de l’entitat patrocinadora.

 

Entrevista als autors

El Telenoticies de TV3 va entrevistar els autors premiats. Podeu veure-ho aquí:

Entrevista TV3

 

Les novel·les La vergonyosa excusa de la hiena, de M. Àngels Juanmiquel, i La balada del funicular miner, de Pau Joan Hernàndez, les podreu trobar a les llibreries a partir del 10 d’octubre.