R. Zúñiga: “Els llibreters tenim una funció cultural, social i comercial”

ENTREVISTA:

Parlem amb Roser Zúñiga, responsable de Literatura Infantil i Juvenil a les llibreries Abacus:

Roser

1.      Com és el teu primer record relacionat amb els llibres?

El meu primer record relacionat amb llibres és de la meva àvia explicant-me contes de fades, llegendes, històries diverses …, i també els meus primers llibres, alguns dels quals encara conservo a la meva biblioteca.

2.      Com vas arribar a convertir-te en llibretera?

Fa bastant de temps vaig començar a treballar a l’Abacus Cooperativa, al principi com a llibretera per a la campanya de text; també vaig ajudar a la llibreria de ficció i no-ficció, fins que vaig descobrir el fantàstic món de la llibreria infantil i juvenil.

3.      Quines característiques destacaries de la professió de llibreter?

El llibreters som lectors, llegim de tot, diaris, revistes, receptes, cobertes, crítiques, àlbums, novel·les…. Som  uns professionals que tenim una funció cultural, social i comercial.

Controlem el contingut de les nostres llibreries, i tenim un coneixement del fons i de les novetats editorials. Escoltem els nostres clients, amb l’objectiu de personalitzar al màxim les nostres recomanacions.

4.      Què és el que més t’agrada de la teva feina?

El fet de poder descobrir llibres, històries, i pensar com les podem potenciar dins de les nostres llibreries tenint en compte les particularitats de cada llibreria i de cada localitat. També gaudeixo molt amb l’elaboració dels nostres catàlegs, i especialment amb el nostre catàleg d’Històries Menudes, on fem una tria de llibres seguint criteris basats en la qualitat, la creativitat, l’originalitat i l’interès dels continguts. En breu el tindrem disponible en una app.

5.      Una llibreria reflecteix les inquietuds del llibreter o les inquietuds del públic?

Ha de donar resposta a les inquietuds del seu públic però també, alhora, descobrir autors novells, temàtiques diverses, novetats, etc… Una llibreria és un conjunt d’idees, de sentiments i de coneixements.

6.      Com definiries les llibreries Abacus?

La vocació principal de la cooperativa és satisfer el soci-client oferint-li una selecció de productes i serveis per a la cultura i l’educació.

Les nostres llibreries són generalistes, oferim als nostres  socis-clients llibres de ficció, no-ficció, de text, libres infantils i juvenils. En el Pla Estratègic hi ha com a objectiu la potenciació de la llibreria infantil i juvenil.

7.      Quin llibre mai et cansaries de recomanar als més menuts?

És realment complicat escollir-ne només un! Finalment em decideixo per aquest:

Un àlbum d’Hervé Tullet que es titula Un llibre, publicat per Cruïlla en català, i per Kókinos en castellà. Una proposta enginyosa i divertida per desenvolupar a través de l’observació i l’atenció el plaer per la lectura!  Pàgina a pàgina va donant instruccions al lector sobre què ha de fer per seguir la lectura. Sincerament, imprescindible a totes les biblioteques.

8.      I un llibre infantil que recomanaries als adults?

Hi ha pocs regals que es puguin personalitzar tant com un llibre, quan regalo llibres acostumo a tenir en compte la persona a qui els regalo, els seus gustos i el moment en què viu. Habitualment acostumo a regalar llibres considerats infantils als adults i generalment acostumo a sorprendre gratament!

Us recomano La casa de J. Patrick Lewis i Roberto Innocenti, publicada en català per l’editorial Símbol i en castellà per l’editorial Kalandraka. Una casa de camp italiana és testimoni d’alguns dels episodis fonamentals del segle XX, com el feixisme, les guerres mundials i la immigració. Les il·lustracions a doble plana amb tot luxe de detalls recreen les vivències dels seus habitants i els efectes dels temps en l’edifici. Un llibre tresor per conèixer cent anys d’història a través de la decadència i el ressorgiment d’una casa.

9.      Com imagines el futur del llibre de paper?

Sincerament, crec que el paper seguirà convivint amb altres formats en un futur. Ho veig des de la meva perspectiva com a lectora, tinc un iPad i el faig servir per llegir diaris,  novel·les…,  i estar al dia d’algunes aplicacions sobretot infantils, i dels bloggers juvenils. Però d’altra banda hi ha un tipus de llibres que a mi personalment m’agrada tenir en paper, parlo concretament dels àlbums, reculls de contes il·lustrats, edicions de novel·les il·lustrades,  llibres tridimensionals…. És evident que aquesta evolució afectarà el món editorial.

10.   Per què convidaries a la gent a visitar les llibreries?

Llegir és una activitat carregada de valors, en pocs llocs podreu trobar tanta diversitat d’opinions i de pensaments com en una llibreria. Se’m fa molt difícil pensar que si entra alguna persona no trobi algun conte, alguna novel·la o algun assaig que li interessi.  En les nostres mans està potenciar el plaer lector, hi ha llibres que són màgics i poden establir lligams afectius entre els més petits i els adults a través de la lectura compartida. Us convido a visitar les llibreries habitualment per tal de trobar-los i estimar-los.

abacus logo

 

Les llibreries Abacus les podeu trobar en un munt d’indrets del territori català. Podeu visitar el web www.abacus.coop i localitzar-les!

_____________________________________________________________

logo_llibreries

Aquesta entrevista forma part de la campanya JO LLIBRERIES. Entra a llegircruilla.cat/llibreries, informa-te’n i comparteix!

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CRUÏLLA (veure dades a la Política de privacitat) tractarà les dades amb la finalitat d’atendre la seva sol·licitud, sent la base legal per aquest tractament l’eficaç desenvolupament de les nostres relacions. Les dades, llevat d’obligació legal, no seran comunicades a tercers que no necessitin conèixer-les per aquesta finalitat. Només si ens autoritza expressament marcant la casella corresponent, a més a més, podrem procedir al tractament de les seves dades per les entitats del grup SM amb la finalitat d’enviar comunicacions dels nostres productes i serveis. Podran existir tractaments fora del territori nacional, garantint sempre Cruïlla, en aquest cas, un nivell de protecció adequat segons la llei. Pot accedir, rectificar i suprimir les dades, així com exercitar altres drets legals, dirigint-se per escrit a la nostra Delegació de Protecció de Dades. Per més informació, consulti la nostra Política de privacitat.