ENTREVISTA:

Parlem amb la Gemma Barrufet, llibretera d’A peu de pàgina, del barri de Sarrià de Barcelona:

GEMMA FOTO

1. Com et definiries com a lectora?

Sóc una lectora inquieta, m’agrada descobrir nous autors, però també sóc fidel a escriptors que sempre m’han agradat. Sóc d’acabar-me tots els llibres encara que no m’estiguin atrapant (és com un deure cap a l’autor), intercalo diferents tipus de llibres, segons el moment en què em trobi, sóc més de narrativa que d’ assaig, m’agrada la poesia i sobretot els llibres il·lustrats (molts, són petites joies). Des que sóc llibretera reconec que una part de les meves lectures són més professionals, però no he perdut la capacitat de sorprendre’m i deixar-me seduir per un bon llibre, malgrat que no sigui una novetat en el mercat o ningú en parli. També em deixo aconsellar també per amics, clients i companys llibreters.

2. I com a llibretera?

Jo sempre dic que un llibreter és “una dona/home orquestra”: som prescriptors de llibres, comercials, gestors, comptables, tècnics en logística, comunicadors socials i activistes culturals. Tot i aquest gran ventall de tasques, el que crec que em pot definir a mi és que intento ser més que una botiga de llibres. A més d’intentar llegir tot el que puc, m’agrada fomentar la lectura des de qualsevol àmbit: des del club de lectura d’adults i petits, les hores del conte o els diferents tallers i activitats que cada cop més oferim als clients.

3. Què és el que més t’agrada de la teva feina?

Crec que hi ha poques coses que no m’agradin de la meva feina, tot el que comporta ser llibreter m’encanta. Potser el que m’agrada més és el tracte amb els clients i, parlar de llibres amb ells, també gaudeix-ho molt preparant les activitats de la llibreria (hores del conte, tallers, etc…)

4. Com explicaries el paper de les llibreries a la societat?

Crec que cal recuperar l’esperit humanista de la societat, que s’ha anat perdent en els darrers temps per la cultura de la immediatesa i del consum, cal recuperar aquella estona íntima entre nosaltres i el llibre. Els llibreters han de fomentar la recuperació de la trobada amb un mateix davant d’un llibre.

5. Quina és la filosofia d’A peu de pàgina?

A peu de pàgina vol estar al costat del lector, ni davant ni darrere, la meva filosofia és la proximitat i el tracte personal. Clients i llibreters ens nodrim de lectures i compartim experiències, intentem saber què els agrada als nostres clients en tot moment, igual que ells també parlen amb nosaltres de llibres que necessiten compartir.

6. Què fa que un llibre es vengui més que un altre?

Actualment els grans grups editorials tenen potents equips de màrqueting que fan importants campanyes de promoció dels llibres, però jo penso que realment el que acaba decidint un lector a comprar un llibre és el boca-orella i la prescripció del llibreter.

7. Quin és el teu autor preferit de literatura infantil?

Un, és impossible, em quedaria amb Roal Dahl o Mark Twain, i de casa nostra amb Mercè Anguera o Josep Lluís Badal.

8. I el teu il·lustrador?

Jimmy Liao.

9. Com imagines el futur del llibre de paper?

El paper conviurà amb el llibre en digital i adquirirà més valor per a determinades persones i amb un determinat tipus de llibres. Els albums il.lustrats, còmics i llibres infantils han de continuar llegint-se en paper, mentre que determinats lectors i determinats llibres, deixaran el paper pel digital, com els llibres més tècnics o els best-sellers.

10. Per què convidaries a la gent a visitar les llibreries?

Perquè les llibreries són capses màgiques… on tothom pot descobrir històries i autors que els sorprendran, els faran riure o plorar o simplement els ajudaran a conèixer-se a ells mateixos una mica més.

 

apeudepagina

 

La llibreria A peu de pàgina la podeu trobar al carrer de Major de Sarrià, 50, de Barcelona. També podeu visitar el seu web: http://www.apeudepagina.com.

 

 

____________________________________________________________________________________

logo_llibreries

Aquesta entrevista forma part de la campanya JO LLIBRERIES. Entra a llegircruilla.cat/llibreries, informa-te’n i comparteix!