Fotografia d'Erin Grace Photography.

Fotografia d’Erin Grace Photography.

Leslye Walton, autora de La peculiar història de l’Ava Lavender, es pregunta si l’èxit de la seva novel·la pot venir donat per l’etern desig de volar dels humans. La novel·la ens apropa a la història d’una noia que va néixer amb ales, però que no pot volar. Tot i que pugui semblar un clixé, l’autora afirma que l’interès dels humans per volar potser  també explica el nostre interès per llegir. Com l’hem sentit en moltes ocasions, la lectura ens transporta a una infinitat de llocs. I volar, com el fet de llegir, ens permet veure les coses des d’una nova perspectiva, d’una manera mai vista abans. Potser és aquest el motiu pel qual el desig de volar mai ens abandona. La llibertat de visitar la fantasia, el desig de trobar alguna cosa nova, el desig de fer l’impossible… És el desig de volar.

Leslye Walton ha respost a algunes preguntes que li han formulat a Hudsonbooksellers, que han seleccionat La peculiar història de l’Ava Lavender com un dels millors llibres de l’estiu del 2014. Compartim aquesta entrevista amb vosaltres:

1)      Com descriuries La peculiar història de l’Ava Lavender en menys de deu paraules?

Per amor podem fer moltes bogeries.

2)      Com va ser el procés d’escriptura de la novel·la? Quant de temps ha trigat en prendre forma la novel·la? 

Escriure aquesta novel·la va ser un procés d’aprenentatge. Jo em trobava a l’escola de postgrau de la Universitat de Portland fent  un màster en escriptura quan l’estava escrivint.

Tot i que jo havia escrit contes abans, no tenia ni idea de com escriure una peça més llarga de ficció, i la trama la vaig anar desenvolupant segons anava escrivint-la.  Vaig viure i respirar aquesta novel·la i els seus personatges durant dos anys. Va consumir la meva vida. Tot el temps que abans dedicava a escriure contes, durant dos anys el vaig dedicar a la novel·la.

Els personatges són sempre el motor de les meves històries. Per a mi, el procés d’escriptura comença amb coneixent dels personatges. Necessito entendre’ls, saber qui són i el que els preocupa abans que pugui començar a definir la trama. I, en general, són els propis personatges que em diuen cap a on va la història, i no al revés.

3)      La peculiar història de l’Ava Lavender  és la novel·la amb què debutes. Com et sents ara que s’ha publicat el llibre?

Tot plegat va ser una mica surrealista. Jo estava conduint cap a la feina quan vaig rebre la trucada de la meva agent dient-me que havíem venut el llibre. Em vaig aturar i vaig mantenir la primera conferència telefònica amb el meu editor en un carreró darrere d’un concessionari de cotxes. Em vaig quedar mirant al meu voltant, pensant: “De debò m’està passant això a mi?”

De totes maneres, tot i viure aquesta experiència tan surrealista, jo també sóc professora, ensenyo llengua i literatura a secundària, i els meus estudiants m’ajuden a mantenir-me amb els peus a terra.

4)      Què esperes d’aquest llibre, i què és el que esperes que els lectors treguin d’ell?

Espero que signifiqui alguna cosa per a qui el llegeixi. Encara que això podria no sonar molt original -no tots esperem que les coses que creem signifiquin alguna cosa?– és la veritat. Vaig comprar el meu llibre favorit, How to make an american Quilt, de Whitney Otto, en una fira del llibre quan tenia catorze anys. Aquest llibre va ocupar la meva tauleta de nit durant tota la secundària. Me’l vaig endur a la universitat. L’enquadernació s’ha fet malbé, i les pàgines s’han tornat groguenques. Sóc capaç de reproduir línies d’aquesta novel·la amb tanta naturalitat com si les paraules haguessin sortit del meu cap. M’encantaria que l’Ava Lavender signifiqués això per als lectors. Espero que algú hi trobi el sentit, a aquest llibre, que la novel·la faci que algú se senti menys sol, o més viu. Vull que els lectors s’enamorin de l’Ava. M’agradaria que se l’estimessin tant com l’estimo jo.

 

 

CobertaAva

 

 

El dolor i la passió de l’amor conviuen en una hipnòtica saga generacional que ens explica la peculiar història de l’Ava Lavender, la nena que neix amb ales d’ocell i que lluita per ser una noia normal. Realisme màgic i prosa lírica en estat pur.

Fitxa del llibre

 

 

 

 

Podeu llegir l’entrevista original al web de Hudsonbooksellers.