Avui s’ha donat a conèixer en roda de premsa el veredicte dels premis Vaixell de Vapor i Gran Angular 2014. El jurat del Premi El Vaixell de Vapor 2014 ha declarat desert el premi en considerar que no s’ha presentat cap obra amb prou entitat per guanyar. Les obres presentades a la XXX edició del premi tenien, en general, un nivell més baix que les presentades en edicions anteriors. Pel que fa al Premi Gran Angular 2014, dotat amb 15.000 euros, el guanyador ha estat Santi Baró amb l’obra Fario. El jurat ha dit que l’argument està ben travat, i la successió d’esdeveniments manté l’atenció del lector. Els personatges estan ben dibuixats, i la seva evolució, molt ben descrita. És una història dura, no és gens ensucrada, no tots els conflictes acaben bé, però aquest punt hi dóna credibilitat. Obra formalment molt interessant, ja que està escrita en primera persona i reprodueix el discurs oral. La història gira al voltant del desencís dels joves rebels i conflictius que no saben què fer amb la seva vida i que no aconsegueixen reconduir-la fins que no troben un punt d’interès que els ajudi a tirar endavant.

153348_Fario AF certif

Sinopsi

L’Andrea, una adolescent rebel i conflictiva, és expulsada de l’institut i la seva mare, que ja no sap què fer amb ella, decideix enviar-la a passar una temporada amb els seus avis als Pirineus. Uns avis que l’Andrea no coneix, uns avis amb qui la mare no té tractes i de qui tant l’Andrea com el seu germà saben que no poden preguntar res. Però l’Andrea intueix que als Pirineus s’hi amaga alguna cosa més que uns avis que no coneix, intueix que s’amaga el gran secret de la seva mare, i per això s’hi deixa portar.

Un cop allà, l’Andrea trobarà les vaques, i el Baves, i les truites, descobrirà la pesca amb mosca, i coneixerà el Marc, el pescador que va ser capaç de pescar la truita més gran que mai hi hagi hagut a cap llac dels Pirineus. I s’adonarà que és justament el Marc, malgrat que fa molt anys que és mort, qui posseeix la clau de tot.

L’autor

la foto 4Santi Baró i Raurell (Olesa de Montserrat, 1965). Tot i que va deixar l’escola amb només setze anys, la lectura, la perseverança i una imaginació sense fi l’ha acabat convertint en escriptor professional, amb una vintena d’obres publicades i el reconeixement dels premis literaris més prestigiosos de la literatura infantil i juvenil, com el Barcanova 2006 i 2010, i el Gran Angular 2011, entre d’altres. De la seva obra per a joves destaquem Joc de dames (Edicions del Bullent, 1997), Un contra onze (Cruïlla, 2010), La gran O (Cruïlla, 2011), La lluna de gel (Barcanova, 2011) i Paisatge sobre tela (Barcanova, 2011).

Actualment només es dedica a escriure, a pescar, a fer xerrades a les escoles i a dirigir un taller de novel·la on-line adreçat a autors novells de totes les edats.

 

Els premis

Amb la voluntat de fomentar el gust per la lectura i promoure la creació literària per a infants i joves, fa trenta anys, la Fundación SM va convocar el primer Premi de narrativa catalana El Vaixell de Vapor. Sis anys més tard va convocar també el Premi Gran Angular de literatura juvenil.

El jurat que escull els premis any rere any està constituït per persones expertes en els camps de la literatura, la pedagogia, l’educació, i per una representació de l’entitat patrocinadora.

 

La novel·la Fario, de Santi Baró, la podreu trobar a les llibreries a partir del 14 d’octubre.