Entrevista:
Anna Aran i Agnès Aran, de petites.

Anna Aran i Agnès Aran, de petites.

 

Les autores Anna Aran i Agnès Aran, conjuntament amb la il·lustradora Judit Canela, han creat un dels llibres més musicals que podeu trobar aquests dies a les llibreries. La Petita Orquestra és un recull de cançons populars amb instruments per construir, que aproparan els infants al món de la música d’una manera activa, completa i divertida.

Hem parlat amb les autores sobre el llibre i l’acte de “La Petita Orquestra” que tindrà lloc aquest dissabte 22 de novembre a la Casa Anita:

 

 

Com va sorgir la idea de “La Petita Orquestra”?

La idea va sorgir gràcies als nostres fills. Ens vam adonar que les cançons populars enregistrades estaven poc actualitzades, i també que els nens cantaven sense entendre les històries que explicaven les cançons.

foto_llibre

 

Què ha estat el millor de tot el procés de creació del llibre?

El millor de fer aquest llibre ha sigut que ens hem adonat del que significa fer un llibre. Quan vam decidir fer-lo no ens imaginàvem, ni de bon tros, la feinada que ens portaria. Però ha sigut molt emocionant veure créixer una idea i veure com anava agafant forma.

 

“La Petita Orquestra” recupera cançons populars, però amb un esperit renovat. Com explicaríeu aquesta renovació?

Juntament amb el Raimon Fransoy, hem intentat fer cançons actuals partint de les de tota la vida. El Rai ha sabut trobar la gràcia a la posada en escena i ha tingut en compte la història que s’explica a l’hora de buscar els arranjaments. Per exemple, la cançó d’Un tren petitó té un tros que va a poc a poc i després cada vegada va més ràpid, simulant la marxa d’un tren.

També hem volgut que els nens tinguin molta presència cantant les cançons i que hi donin aquest punt fresc.

 

De tot el munt de cançons populars n’heu escollit nou per al llibre. Quin criteri heu seguit per escollir aquestes i no d’altres?

Segurament són les més mítiques de la nostra infància i també les que hem cantat amb els nostres fills, les que més els han agradat a ells.

 

Les il·lustracions ocupen un lloc cabdal en el llibre. Com definiríeu el seu paper?

Les il·lustracions són el LLIBRE en majúscules. Quan vam explicar la nostra idea a la Judit Canela teníem bastant clar el què volíem; ens vam reunir per decidir com seria cada cançó i a partir d’aquí ella va anar fent i va aconseguir que les històries de les cançons no només s’expliquessin perfectament sinó que a més s’expliquessin de la manera més bonica que podíem imaginar.

 

Per què creieu que aquest llibre agradarà als infants?

Tot el que sigui cantar i ballar sempre és un èxit amb els nens, i també els agraden molt les activitats. Amb La Petita Orquestra pots construir instruments a casa amb els pares, germans, i després tocar-los!

A més ens hem adonat, a través dels nostres fills i amb el llibre ja editat, que es poden llegir les cançons com si fossin un conte, i això els ajuda a entendre allò que cantaven; i com que sovint se saben les cançons de memòria, els encanta saber el final abans de ser explicat i avançar-se o acabar les frases.

 

I als pares?

Ens sembla que hem fet un llibre que pot donar idees per fer activitats a casa. Això als pares ens agrada molt perquè no sempre saps com passar una tarda de pluja. També pensem que el disc pot ser un bon company de viatge, que pot recordar moltes cançons oblidades als pares, i esperem que sigui prou bonic perquè la insistent repetició, tan típica dels nens, no els faci tornar bojos.

 

Aquest dissabte la Petita Orquestra visitarà la llibreria Casa Anita. Què trobaran els assistents?

Hem preparat un taller de construcció d’una trompa i també muntarem un petit karaoke perquè els nens que ho vulguin puguin cantar les cançons de La Petita Orquestra amb un micròfon i per a tots els assistents.

Hem tingut la sort de poder presentar el llibre a la preciosa Casa Anita, la nostra llibreria infantil de referència, així que a més de fer el taller, cantar i ballar, podrem passejar per Casa Anita i xafardejar els milers de contes magnífics que hi ha per tenir ben clar quins posarem a la carta dels Reis.

 

invitacio_petita_orquestra_casa_anita

[button link=”https://www.llegircruilla.cat/2014/11/la-petita-orquestra-arriba-a-casa-anita/?preview=true&preview_id=6843&preview_nonce=2c6a04dfd3″ color=”silver” newwindow=”yes”] Informació de l’acte[/button]

 La Petita Orquestra té un espai web des del qual podeu escoltar i descarregar-vos les cançons del llibre.

Atreviu-vos a cantar-les amb els més petits!