Els drets dels infants a escoltar contes

parefillaconte

Explicar contes als més menuts és l’excusa ideal per compartir un espai creatiu i de diàleg, i no només això, també és una activitat de gran valor intel·lectual, cognitiu i emocional. Amb els contes, els més petits poden aprendre coses noves, passar una estona divertida, gaudir de mons de fantasia i desenvolupar la imaginació.

Busqueu i trobeu una estona cada dia per llegir als vostres infants en veu alta. D’això en diuen “lectures de falda”, lectures que sónuna mostra d’atenció i amor. En aquest moment, els infants se senten estimats i l’associació entre lectura i afecte quedarà per sempre a la seva memòria… i a la vostra!

L’associació colombiana del llibre infantil ha establert un interessant decàleg dels drets dels infants a escoltar contes:

1. Tot infant, sense distinció de raça, idioma o religió, té dret a escoltar els contes més bells de la tradició oral dels pobles, especialment aquells que estimulin la seva imaginació i la seva capacitat crítica.

2. Tot infant té dret a exigir que els seus pares els expliquin contes a qualsevol hora del dia.

3. Tot infant que, per una raó o una altra, no tingui a ningú que li expliqui contes, té dret a demanar a l’adult que prefereixi que n’hi expliqui, i aquest ho ha de fer amb amor i tendresa, que és com s’expliquen els contes.

4. Tot infant té dret a escoltar contes assegut en els genolls dels seus avis. Aquells que els tinguin vius podran cedir-los a d’altres nens que per diverses raons no tinguin avis que els n’expliquin. De la mateixa manera, aquells avis que no tinguin néts tenen la total llibertat d’anar  a escoles, parcs i altres llocs de concentració infantil, on podran explicar tots els contes que vulguin.

5. Tot infant té dret a saber qui són els principals autors de contes. Les persones adultes tenen l’obligació de posar a l’abast dels infants tots els llibres, contes i poemes d’aquests autors.

6. Tot infant té dret a saber a conèixer les rondalles, els mites i les llegendes de la tradició oral del seu país.

7. L’infant també té dret a inventar i explicar els seus propis contes, així com a modificar els que ja existeixen, creant-ne la seva pròpia versió.

8. L’infant té dret a exigir contes nous. Els adults tenen l’obligació de nodrir-se permanentment de relats nous i imaginatius, propis o no, amb o sense reis, llargs o curts. L’única cosa obligatòria és que siguin bonics i interessants.

9. L’infant sempre té dret a demanar un altre conte i a demanar que li expliquin un milió de vegades el mateix conte.

10. Tot infant, finalment, té dret a créixer acompanyat de les aventures d’Alícia i el llop, els músics de Bremen i la Caputxeta, i de l’immortal “Hi havia una vegada…”, paraules màgiques que obren les portes de la imaginació en la ruta cap als somnis més bonics de la infantesa.

 

I vosaltres, llegiu contes als petits de la casa? Quins són els seus preferits?

Etiquetes: , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CRUÏLLA (veure dades a la Política de privacitat) tractarà les dades amb la finalitat d’atendre la seva sol·licitud, sent la base legal per aquest tractament l’eficaç desenvolupament de les nostres relacions. Les dades, llevat d’obligació legal, no seran comunicades a tercers que no necessitin conèixer-les per aquesta finalitat. Només si ens autoritza expressament marcant la casella corresponent, a més a més, podrem procedir al tractament de les seves dades per les entitats del grup SM amb la finalitat d’enviar comunicacions dels nostres productes i serveis. Podran existir tractaments fora del territori nacional, garantint sempre Cruïlla, en aquest cas, un nivell de protecció adequat segons la llei. Pot accedir, rectificar i suprimir les dades, així com exercitar altres drets legals, dirigint-se per escrit a la nostra Delegació de Protecció de Dades. Per més informació, consulti la nostra Política de privacitat.