Capçalera-Web

No ha estat gens fàcil, però finalment ja tenim guanyadors de la segona edició del concurs de microrelats “No em ratllis” per a aules d’ESO i Batxillerat. Enguany, la convocatòria ha estat tot un èxit perquè pràcticament hi han participat el doble d’estudiants que a la primera edició: hem rebut un total de 802 microrelats provinents de Balears, Catalunya i del País Valencià. Un cop més, podem concloure que hem trobat molt de talent entre els joves estudiants, tal com demostra el bon nivell d’escriptura literària de molts dels participants. La imaginació i la capacitat d’estructurar una història han estat claus a l’hora d’escollir els premiats.

Flavia Company, autora del llibre No em ratllis, s’ha encarregat de la difícil tasca d’escollir els guanyadors. Tal com ens ha comentat, els tres microrelats seleccionats són sens dubte la mostra que els alumnes d’ESO i Batxillerat del nostre país estan en molt bona forma. La imaginació, la creativitat i l’ús del llenguatge deixen ben clar que tenim bons escriptors i escriptores.

 

Els tres microrelats guanyadors:

1)      En la categoria d’alumnes de 1r i 2n d’ESO, la guanyadora ha estat la Maria Rubio, alumna de l’escola San Francisco, de Barcelona. Flavia Company ha valorat: En el cas del micro teixit al voltant del disc de vinil, sorprèn la capacitat per combinar la tendresa amb una fantàstica humanització d’un objecte, que ens permet veure un ésser humà des d’un punt de vista original. Ben estructurat, àgil i profund, d’aquest text m’ha sobtat també la reflexió sobre l’amor, la vida i la mort. El podeu llegir aquí.

2)      En la categoria d’alumnes de 3r i 4t d’ESO, la guanyadora ha estat la Núria Estil·les, alumna del centre Cor de Maria, de Valls (Tarragona). Flavia Company ha valorat: L’humor negre del microrelat de Pau, el tomàquet, és intel·ligent i estimulant. També ens porta a la reflexió, al replantejament dels nostres costums i de les nostres creences. Fa servir la ironia i crea uns personatges que en obliguen a preguntar-nos sobre les nostres accions. El seu esperit crític és també tot un mèrit que s’afegeix al valor literari. El podeu llegir aquí.

3)      En la categoria d’alumnes de 1r i 2n de Batxillerat, la guanyadora ha estat la Mayya Izmaylova, alumna del centre La Mar de Frau, de Cambrils (Tarragona). Flavia Company ha valorat: El microrelat dels dos amics carbonis fa gala d’una imaginació esplèndida, que a més a més fa servir alguns coneixements reals per convertir-los en argument de l’evolució de la trama. Es tracta d’una gran idea molt ben resolta. El podeu llegir aquí.

 

L’autora també ha conclòs la seva valoració general dels guanyadors afirmant que els tres casos, a més a més, aconsegueixen utilitzar d’una manera perfecta l’expressió “no em ratllis”, que sumava dificultat a la ja complicada tasca d’escriure un bon microrelat. Les meves felicitacions a tots tres escriptors.

 

I els premis!

Properament farem entrega dels premis del concurs: un e-reader per als alumnes guanyadors i un lot de llibres per a les escoles a què pertanyen. A més, els alumnes guanyadors també rebran un exemplar de No em ratllis dedicat per l’autora, Flavia Company.

Moltes felicitats als premiats i als seus professors!

 

No-em-ratllis

 

 

No em ratllis és un recull de 91 microrelats en cada un dels quals s’utilitza una frase feta en sentit literal, cosa que provoca efectes sorprenents. El sentit figurat de la frase s’explicita a sota el títol de la narració: així es pot llegir abans de començar la lectura i es pot “captar” aquest efecte sorprenent de l’ús distorsionat que se’n fa dins la narració.

 

 

 

____________________________________________________________________________

bannerAlteurotllo