autorspremiats

David Cirici, amb l’obra El vol de l’oreneta, i Llorenç Capdevila, amb L’herència del vell pirata, són els guanyadors dels premis El Vaixell de Vapor de literatura infantil i Gran Angular de literatura juvenil d’aquest 2015.

Els noms dels autors i les obres guanyadores s’han donat a conèixer avui en roda de premsa. Els guardons els lliuraran el proper 21 d’octubre en un acte que tindrà lloc a la Universitat Pompeu Fabra.

Totes dues obres seran a la venda a partir del 14 d’octubre.

Els premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular, que compten amb una dotació de 15.000 euros, figuren entre els guardons literaris més prestigiosos en el camp de la literatura infantil i juvenil i es convoquen de manera ininterrompuda des de fa més de 20 anys.

Avui els dos autors guanyadors de El Vaixell de Vapor i el Gran Angular, han reividicat la literatura infantil i juvenil, sovint eclipsada per la literatura d’adults.

David Cirici, ha explicat que, quan escriu, mai no té la sensació d’escriure infantil o juvenil sinó que només fa literatura. L’autor ha definit El vol de l’oreneta com una historia d’amor entre nens que, a diferència de l’amor adolescent, és un amor de compromís i amistat. Cirici ha assenyalat que en la novel·la hi ha una dosi d’aventura però sobretot molta poesia, que fa una “combinació estranya d’acció i lirisme”. També ha afirmat que en la trama argumental que ha creat, en el fons parla d’ell mateix, de la seva infantesa i també de Mali, un país que s’estima.

Cirici ha convidat els adults a llegir El vol de l’oreneta per comprovar que els agradarà.

Llorenç Capdevila, que guanya el premi Gran Angular per segona vegada, també ha reivindicat la literatura infantil i juvenil, especialment la juvenil. Segons l’autor tots acceptem que la literatura per a nens ha de ser diferent, però en canvi considerem que els joves ja poden llegir novel·les d’adults i per això la juvenil és com “la germana pobra”.

Capdevila, professor de Secundària des de fa anys, ha defensat hi hagi una literatura juvenil ja que “l’adolescència és una etapa i, per tant, hi ha temes per a adolescents”. Tant és així que l’autor ha inclòs en la novel·la diverses referències de la literatura i a la literatura juvenil, com La crida del bosc, l’obra de Dumas i sobretot l’Illa del tresor que es veu en el títol i en els personatges.

Igual com El secret del bandoler, la novel·la amb què va guanyar el Gran Angular fa 8 anys, L’herència del vell pirata també s’inscriu en el gènere de la novel·la històrica.

Capdevila ha explicat que la primera idea de la trama era “centrar-se només en com un adolescent aprèn a conviure amb la mort però, a poc a poc, a mesura que la novel·la prenia cos el tema de la memòria històrica va prendre la mateixa importància”. Així, tant el Met, el noi de 15 anys a qui acaba de morir-se-li l’avi, com l’avi mateix, el Cisco, acaben sent tots dos protagonistes d’aquesta novel·la que comparteix dos plans temporals, l’actual i la postguerra.

Lluny de ser una novel·la seriosa, Llorenç Capdevila ha explicat que els jocs d’enginy, criptogrames, anagrames i mapes del tresor que el Met ha de resoldre per anar descobrint la vida de l’avi són recursos que enganxaran els lectors joves en la lectura.

El vol de l’oreneta i L’herència del vell pirata han estat les obres guanyadores a parer del jurat de cadascun dels premis, format per escriptors, professors i especialistes. En aquesta edició s’han presentat una quarantena d’obres, 29 al Premi El Vaixell de Vapor i 13 al Premi Gran Angular.

elvoldeloreneta

PREMI EL VAIXELL DE VAPOR

David Cirici

David Cirici és un autor conegut tant en literatura pera adults com en literatura infantil i juvenil en el qual ha guanyat diversos premis. Sobre l’edat de les seves obres, diu que, en realitat, escriu llibres per a adults que també poden llegir els més petits. Perquè els seus llibres ni són de fantasia ni són un pur entreteniment: van de coses de veritat. De la vida mateixa. De sentiments i d’emocions. Per això arriben a l’ànima.

A més d’escriure, ha fet de guionista i publicitari i actualment és professor, una professió que li permet dedicar més temps a la literatura.

El vol de l’oreneta Sinopsi

El vol de l’oreneta és una novel·la sobre l’amistat. El protagonista, en Seydou, és un nen que un bon dia fa una cosa gairebé impossible: es cola en un avió i se’n torna a l’Àfrica. Però no ho fa perquè no estigui bé a Barcelona, amb els seus pares adoptius. Ho fa perquè l’Amina, una amiga seva de la infantesa, li ha dit en un email que el vol veure. I que el vol veure de veritat. Per què li demana que hi vagi, l’Amina? Aleshores per a en Seydou comença una gran aventura. Un viatge en solitari pel seu país, Mali, que li farà viure moltes emocions. I que l’enriquirà i el farà gran.

El jurat del premi ha destacat que l’autor ha sabut dotar al protagonista d’una veu absolutament versemblant i ha reflectit amb sensibilitat, i sovint amb un llenguatge poètic, les profundes relacions de fraternitat i amistat que es poden establir entre els adolescents.

Aquesta és la primera obra que Cruïlla publica de David Cirici.

 

PREMI GRAN ANGULAR

Llorenç Capdevila
Nascut a Alpicat (el Segrià) Llorenç Villalonga és professor a l’institut d’Auro, de Santpedor. Aquesta no és la primera vegada que l’autor aconsegueix aquest premi. L’any 2007 ja va guanyar el Gran Angular amb el llibre El secret del bandoler del qual se n’han venut 5000 exemplars. L’autor també col·labora periòdicament en alguns mitjans de comunicació, com el Regió7, El Pou de la Gallina o el suplement Lectura, del diari Segre.

L’herència del vell pirata Sinopsi

L’herència del vell pirata és una història sobre com s’aprèn a conviure amb la mort, però és també una aventura (carregada d’enigmes i jocs de paraules…, i de perills) que gira al voltant de la recuperació de la memòria històrica.

El protagonista de la novel·la és el Met, un noi de quinze anys. El padrí del Met acaba de morir i ell s’ha d’enfrontar per primer cop a la mort d’un ésser estimat.

Al Met li agrada molt llegir i, poc després del funeral, a la biblioteca del padrí hi descobreix un sobre amb el seu nom. El sobre conté un enigma que el portarà a iniciar una aventura que comença amb la lectura de L’illa del tresor i continua amb un seguit de nous enigmes. Per resoldre’ls, el Met tindrà l’ajuda de la Sió, del seu cosí Toni i, sobretot, del Ton de cal Garsa (un vell amic del padrí).

El jurat del premi ha destacat que en la novel·la “hi ha molts elements: aventura, misteri, relació entre generacions i entre adolescents, la vida d’un poble que va patir la guerra entre bàndols (amb les ferides no tancades del tot…) amb un argument variat i ben lligat en què el passat i el present es donen la mà”.