Com ja hem anat comentat, hi ha molts tipus de llegendes i històries diferents. Moltes d’elles ens porten de viatge i ens permeten conèixer noves cultures en les quals no hi falta la màgia i l’aventura. Amb personatges de tot tipus com a protagonistes, sense oblidar-nos dels típics, com les princeses, dracs i un munt d’animals.

Hi ha histories misterioses, romàntiques, d’aventures, mitològiques… Però també n’hi ha que tenen unes peculiaritats i uns matisos diferents segons el país on s’expliquen.

Per aquest motiu avui us parlarem de dues històries que transcorren durant el mes d’abril. Es tracta de La llegenda del cavaller de cristall i El sabater i el Drac, conegudes a Anglaterra i Polònia respectivament i que nosaltres a Catalunya les coneixem com La llegenda de Sant Jordi.

Un any ple d'històries

A La llegenda del cavaller de cristall ens trobem amb un Basilisc, una criatura alada que tenia urpes de gall, cua de serp i ales de ratpenat que, amb els seus ulls vermells matava qualsevol cosa d’una sola mirada. Els homes més valents del poble es van posar en marxa a la recerca de la bèstia però no hi va haver sort. Un dia, un cavaller errant va arribar al poble cavalcant i es va aturar a l’hostal per descansar. Quan va sentir parlar del Basilisc, va plànyer aquells vilatans tan espantats i els va prometre que els deslliuraria d’aquella bèstia terrible. Va escoltar tot el que li deien sobre la criatura i va tenir una brillant idea. Es va posar una armadura centellejant, recoberta amb escates de cristall i va anar en busca del Basilisc, fins que el va trobar.Aleshores el cavaller s’hi va acostar i quan la bèstia va alçar aquells ulls seus d’un roig roent…, va veure milers de reflexos d’ell mateix! El Basilisc va caure mort a terra.


El drac Smok Wawelski, el protagonista d’El sabater i el Drac, robava bestiar de les granges i calava foc a les cases, i quan la gent en sortien espantats, els engrapava amb les urpes i se’ls enduia al cau. Ningú era capaç de matar el drac. Un dia la princesa de Wawel va decidir oferir la seva mà en matrimoni a aquell qui vencés la bèstia. Van arribar molts homes joves, cadascun amb un pla ben audaç però tots van tenir el mateix destí funest. El sabater del poble va tenir una idea molt agosarada. Va omplir 3 ovelles mortes amb sofre, es va dirigir a la cova de l’Smok Wawelski i hi va deixar les ovelles. Quan el drac va tornar, les va veure i no va dubtar a devorar-les. Al cap d’uns moments, el drac va sortir esbufegant pel potent sofre que s’havia menjat. Es va dirigir al riu i va començar a beure aigua fins que va explotar! El sabater va salvar al poble i finalment es va poder casar amb la princesa de Wawel.

Un any ple d'històries

Totes aquestes llegendes i moltes més, les podem trobar a Un any ple d’històries, un llibre de contes, mites i llegendes que també ens fa conèixer les celebracions i les festes al llarg de l’any, tant de casa nostra com de països llunyans.