En molts casos els llibres pop-up són veritables obres d’art i enginyeria que a vegades incorporen hologrames, llums i so i que capten immediatament l’atenció del lector, sigui nen o adult.

A part del seu indubtable valor creatiu, els llibres pop-up són una excel·lent opció per a iniciar als més petits en el món de la lectura.

Característiques i tipus de llibres pop-ups

El material principal de fabricació sempre és el paper, encara que a vegades s’incloguin elements com roba, cel·lofana, goma, cordons o d’altres. L’autoria d’un llibre pop-up pot anar a càrrec d’un escriptor, un il·lustrador o un enginyer del paper.

Un llibre pop-up ha de comptar amb tres característiques primordials:

 • La transformació d’imatges, és a dir, una il·lustració oculta ha de succeir-ne una altra.
 • El moviment amb el qual el personatges, els escenaris o els objectes il·lustrats cobren vida a través de l’animació.
 • L’art de la tridimensionalitat que dona profunditat i efecte de relleu a l’escena que es presenta.

Bàsicament, la creació d’un llibre pop-up consisteix en el dibuix i l’acolorit, l’encunyació del paper per part d’un expert i, finalment, el muntatge seguint uns passos concrets. N’hi ha de destinats a nens, a adolescents i també a adults, i els temes són molt variats. Des de contes de fades fins a llibres de coneixement científic o d’història, per posar un parell d’exemples.

Els pop-up es classifiquen segons els mecanismes que fan servir per a aconseguir els efectes de transformació, moviment i profunditat. Aquí en teniu alguns exemples:

 • Llibre amb solapes: Una peça plana, normalment de cartró dur, que en aixecar-se o desdoblegar-se deixa a la vista una il·lustració oculta.
 • Llibre amb llengüetes: L’historia narrada i les il·lustracions varien quan s’estira, es fa lliscar o s’empeny les llengüetes de paper o tela.
 • Llibre túnel o peep-xou: compost per dues tapes de cartró a cada extrem que, en obrir-les, el paper de l’interior s’estira en forma d’acordió donant un particular aspecte de profunditat. Si mirem a través del llibre, les pàgines encunyades es veuen en format tridimensional.
 • Llibre carrusel: les tapes del llibre s’obren fins a 360 graus, donant-li aspecte d’una estrella. Les il·lustracions i textos apareixen sobre l’eix que formen els cantons del llibre.
 • Llibre tridimensional: el llibre té al seu interior una figura erèctil, que apareix en obrir-lo. Pot aparèixer un castell, un drac, un vaixell, una ciutat, un monstre…
 • Llibre d’imatges transformables: que poden ser circulars, horitzontals o verticals. En el primer cas funciona mitjançant discos il·lustrats que en moure’ls dissolen una imatge en una altra. En els altres dos tipus, sol usar-se una llengüeta per fer lliscar les imatges.
 • Llibre ruleta: compost per discos giratoris que, en moure’ls, una pàgina dona pas a la següent.
 • Llibre d’imatges combinades: cada pàgina està dividida o tallada en diverses seccions, de manera que, en passar de pàgina es poden combinar les imatges barrejant les divisions. Per exemple, cabell, ulls, nas i boca que componen rostres diferents.
 • Llibre escenari: en passar cada pàgina es crea un escenari per capes, amb diferents decorats, personatges i situacions il·lustrades.

A Cruïlla tenim un variat catàleg de llibres Pop-Up, com per exemple, les col·leccions d’En Pep El llibre que es mou.

Col·lecció En Pep

Si hi ha un títol que enganxa als nens i nenes és En Pep, un pop-up molt tendre sobre una gallina i un pollet. Els més petits de la casa s’ho passaran d’allò més bé coneixent les parts del cos del pollet Pep. Descobreix tota la col·lecció!

 

Col·lecció El llibre que es mou

Una col·lecció espectacular que farà que els nens i nenes a partir de 3 anys comencin a conèixer el món que els envolta a través de Pop-Up sorprenents. Fes un cop d’ull a la col·lecció!

 

Història dels pop-up

El primer llibre d’aquestes característiques es remunta a l’Edat mitjana, concretament a casa nostra, a Catalunya.  Es tractava d’una obra d’astrologia. El filòsof i poeta mallorquí Ramón Llull, va utilitzar un disc giratori de paper per explicar una de les seves teories, una tècnica bastant popular fins al segle XVI.

Durant molts anys, els llibres mòbils es van utilitzar en l’àmbit científic i no va ser fins al segle XVIII, amb el naixement de la literatura infantil, que se’n va fer per a nens com a mitjà d’entreteniment. El segle XIX va ser una època d’esplendor per a aquest tipus de llibres, gràcies a diverses editorials britàniques i americanes que van rivalitzar en dissenys i tècniques cada vegada més exquisides, destinats a ser regals de luxe per a nens i nenes de famílies riques.

Les crisis bèl·liques i econòmiques de les primeres dècades del segle XX van abaratir els preus, però tot i així no es van deixar de fabricar i perfeccionar, tant a Europa com a Amèrica del Nord. Precisament, sembla ser que la denominació «pop-up» va tenir el seu origen en l’editorial novaiorquesa Blue Ribbon .

A partir de la dècada dels seixanta es va perdre l’interès per aquest tipus de llibres i la demanda va disminuir. No obstant, des dels anys noranta, gràcies a creadors com Robert Sabuda, Matthew Reinhart, David A. Carter, Jan Pienkowski, Chuck Murphy o David Pelham, els llibres pop-up van tornar a seduir al públic i s’han convertit tant en una de les varietats infantils més sol·licitades com en material d’interès per a adults, gràcies al seu valor artístic.