consells

Quan comprem un llibre, n’acaronem la portada, l’obrim –però sense forçar-lo– no fos cas que quedin marques al llom, el consentim com si fos el primer llibre de la nostra vida. Però… què hem de fer per evitar que el pas del temps el faci malbé?

Els llibres no són imperibles. Tant les condicions ambientals com una mala preservació poden deteriorar-los o, en el pitjor dels casos, fer-los malbé del tot.

Tenir cura de la nostra biblioteca farà que els llibres es mantinguin en perfecte estat. A més, si compartim aquesta tasca amb els petits de la casa, contribuirem que respectin els llibres i aprenguin a valorar-los.

Un nen que es preocupa i cuida un llibre és un nen que ha après a apreciar el que significa una obra i el que pot oferir-li avui i en futur.

La pols

Si tenim els llibres col·locats en un mateix lloc durant molt de temps, les partícules de pols s’adhereixen a les cobertes i pàgines. La pols porta partícules que poden oxidar el llibre i, de vegades, fins i tot ous d’insectes. És aconsellable que netegem regularment els llibres amb un plomall o una brotxa.

Per realitzar una neteja més profunda haurem de treure els llibres de les seves prestatgeries. Primer, hem de netejar el moble amb un drap humit per retirar la pols i, després, assecar-lo amb un paper o una baieta seca. Abans de tornar a col·locar-los hem d’assegurar-nos que el prestatge està ben sec.

Pel que fa a les tapes dels llibres, podem utilitzar un drap sec o un petit aspirador. Per netejar-lo, hem de mantenir el llibre ben tancat perquè la pols que retirem no s’introdueixi entre les pàgines. Si hi ha pols adherida a les vores de les pàgines,  podem utilitzar una goma d’esborrar ben neta.

La temperatura, la llum i la humitat

A més del foc, els altres tres grans enemics d’un llibre són: la temperatura de l’habitació, la llum i la humitat. La biblioteca s’ha de situar en un lloc amb una llum tènue, sec i ventilat, on no hi hagi fonts de calor com radiadors, xemeneies o calefactors elèctrics, que poden malmetre el paper i ressecar la cola de l’enquadernació. El flux d’aire és imprescindible si volem evitar la típica olor a llibre vell que provoquen la lignina del paper i la tinta.

La llum del sol mai ha d’incidir sobre els volums, ja que el paper es degradarà ràpidament, a més de perdre el color de les tapes. La llum fluorescent tampoc és aconsellable.

La humitat és un dels elements més destructius per un llibre. Hem d’evitar habitacions humides, llocs propers a una finestra, canonades que puguin tenir pèrdues. La humitat ambiental provoca moviments de contracció i dilatació que deterioren a poc a poc els materials del llibre. A més, sumat a una temperatura alta, pot provocar la proliferació de fongs.

És aconsellable que les prestatgeries comptin amb un fons de fusta que aïlli els exemplars de la paret. En el cas de les llibreries a l’aire, hem d’intentar que els llibres no toquin la paret. Si ens trobem un llibre amb traces d’humitat o floridura entre les seves pàgines, hem de separar-lo de la resta per evitar que també es contaminin. Hem de col·locar-lo eventualment en un altre lloc airejat i amb llum moderada. Per netejar les pàgines amb taques d’humitat es recomana escampar pols de talc per sobre i mantenir el llibre apartat durant diversos dies, afegint una mica de pes a sobre. Passat un temps, retirarem el talc amb un raspall suau pàgina per pàgina.

La col·lecció
consells

Una altra cosa que hem de tenir en compte a l’hora de preservar els nostres llibres és la seva disposició en els prestatges. Els exemplars s’han de col·locar sobre un prestatge pla, horitzontal i de manera vertical. En cas contrari, es deformaran i es farà malbé l’enquadernació.

També és més recomanable utilitzar prestatgeries obertes en comptes de tancades. Aquestes poden evitar l’exposició a la pols o resultar més boniques a la vista pel seu disseny, però també són perjudicials per a l’acumulació d’humitat. Pel que fa als materials, és preferible que siguin de fusta i no de vidre perquè no permet que l’aire es renovi i pot afectar el paper.

Finalment, hem de vigilar que no hi hagi insectes com tèrmits, escarabats o altres animals com ratolins, que puguin menjar-se les pàgines o utilitzar-les per deixar els seus ous.

Altres consells

  • No forçar el llibre en obrir-lo i evitar recolzar-lo amb les pàgines obertes en un angle de 180°, ja que l’enquadernació pateix i es deforma i també es podrien desenganxar les pàgines o les cobertes.
  • No doblegar les cantonades de les pàgines per assenyalar un punt de lectura. Si ja ho hem fet o ens trobem un exemplar així, podem humitejar el paper i deixar el llibre premsat amb pes a sobre durant diversos dies fins que recuperi la forma.
  • No fer servir cinta adhesiva per enganxar els fulls o la coberta, ja que l’àcid de la cola pot descolorir el paper i, a la llarga, arruïnar-lo.
  • No humitejar-se els dits amb saliva per passar les pàgines.
  • No guardar flors o fulles de plantes i arbres entre les pàgines perquè, quan es descomponguin, tacaran el paper i el degradaran.

Subscriu-te a la nostra newsletter!

Vols rebre els nostres continguts directament al teu correu? Subscriu-te a la nostra newsletter!

Esperem que gaudiu molt de les nostres lectures! Més informació a www.cruilla.cat i literaturasm.com!

Tornar a la pàgina principal.