Llegir històries en veu alta

En general la lectura és un acte íntim, silenciós i solitari. No obstant, també és cert que una de les millors activitats per compartir amb els petits de casa és llegir històries en veu alta.

D’aquesta manera, incentivem l’interès per la literatura i passem una bona estona junts, s’amplia el vocabulari i es desperta la imaginació i la creativitat dels qui escolten. Et deixem 10 pautes per tal que llegir històries en veu alta sigui molt profitós:

Pautes per a la lectura en veu alta

  • Troba el lloc (a casa, un parc, l’aula, viatjant, esperant a la consulta del metge …), i moment adequats (després de l’esmorzar o el berenar, al pati, un cop acabats els deures, abans de dormir …).
  • Si llegeixes primer el text per a tu, et serà més fàcil explicar-lo amb naturalitat als infants.
  • Tingues en compte la longitud del text, el temps de què disposes i, especialment, l’edat de la teva audiència. Com més llarga sigui la història, més probabilitats hi ha que l’interès i la curiositat decaiguin. És recomanable deixar la lectura per a un altre moment abans de caure en la distracció.
  • Llegeix sense presses perquè puguin entendre’t i crear a la seva ment les imatges del que estan escoltant.
  • Adapta el volum de la teva veu en funció del lloc i l’audiència. De vegades caldrà fer servir un to més alt i d’altres més baix, però sempre t’han d’escoltar tots per igual.
  • Un altre element fonamental és l’entonació. Tingues en compte que el sentit de les oracions pot canviar si no estàs atent als signes d’interrogació o d’exclamació. Modula la teva veu, emfatitza o xiuxiueja i utilitza un to de veu diferent per diferenciar els personatges.
  • De la mateixa manera, vocalitza correctament i fixa’t en els accents i les dièresis.
  • Fes les pauses que els signes de puntuació t’indiquen (comes, dos punts, punt i seguit o punt i a part). I si t’equivoques en algun moment, no t’aturis ni comentis el teu error, continua la narració com si res.
  • No enterris el cap en el llibre. Alça la mirada i busca els ulls dels que t’escolten. Així, els oients sabran que els pares atenció i que també són protagonistes de la narració, mentre que tu pots valorar si estan atents, si t’entenen, es sorprenen o, per contra, s’avorreixen.
  • Un cop acabada la lectura, escolta les seves preguntes, comenteu-les i respon els seus dubtes. Et meravellaràs amb les seves ocurrències, punts de vista i emocions, que són fruit de la seva imaginació desbordant.

Subscriu-te a la nostra newsletter!

Vols rebre els nostres continguts directament al teu correu? Subscriu-te a la nostra newsletter!

Esperem que gaudiu molt de les nostres lectures! Més informació a www.cruilla.cat i literaturasm.com!

Tornar a la pàgina principal.