Teresa Guiluz i Vidal, amb la novel·la l’extraordinari cas dels objectes apareguts i Emili Bayo Juan amb Prop de les bombes són els guanyadors de l’edició d’aquest any dels premis de literatura infantil i juvenil El Vaixell de Vapor i Gran Angular.

El nom dels guanyadors s’ha fet públic, avui 3 d’octubre, en una roda de premsa, i els guardons es lliuraran aquest vespre en un acte oficial que tindrà lloc a l’Aquàrium de Barcelona. Els dos títols es podran trobar a les llibreries en una edició especial a partir de la setmana que ve.

Cruïlla i la Fundación SM van impulsar la creació dels Premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular ja fa 35 anys amb el mateix objectiu que s’han seguit convocant de manera ininterrompuda fins avui: la voluntat de promoure i prestigiar l’escriptura d’obres per a infants i joves en llengua catalana, que els fomenti, amb autèntica qualitat literària, el gust per la lectura i els transmeti valors socials i humans.

Amb els 35 anys d’història del Premi El Vaixell de Vapor i els 29 anys del Gran Angular els guardons s’han guanyat un lloc entre els més coneguts en literatura infantil i juvenil en llengua catalana.

La convocatòria dels premis s’adreça a qualsevol escriptor amb el requisit que l’obra presentada sigui un original inèdit i estigui escrita en llengua catalana. Els premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular  tenen una dotació d’11.000 € bruts cadascun. El jurat està constituït per persones expertes en els camps de la literatura, la pedagogia i l’educació, i per una representació de l’entitat patrocinadora.

35a edició PREMI DE LITERATURA INFANTIL EL VAIXELL DE VAPOR

Teresa Guiluz i Vidal ha guanyat la XXXV edició del premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor, amb la novel·la L’extraordinari cas dels objectes apareguts.

Sinopsi:

El pare de l’Eugeni és un maniàtic de l’ordre. Per això, quan al seu calaix hi troba uns mitjons que no són d’ell, s’indigna i diu als altres que són uns desendreçats. Però resulta que els mitjons no és que no siguin d’ell, sinó que no són de ningú més de la família. Han aparegut al calaix del pare com per art de màgia.

Aleshores pensen que potser són del veí, el senyor Ripoll, que els devia tenir estesos, el vent els devia dur cap al jardí de casa l’Eugeni i algú els devia posar al calaix del pare pensant-se que eren d’ell.

L’endemà al matí torna a aparèixer una cosa que no és de ningú. En llevar-se, troben unes claus de cotxe a la taula de la cuina. I, de mica en mica, van veient altres objectes desconeguts.

El senyor Ripoll, un home gran i amant de la ciència que viu envoltat de llibres i ginys estranys, quan sap que han aparegut uns mitjons, no només no ho troba fora de lloc, sinó que pregunta si han trobat més coses sense amo. I, a més, explica una teoria rocambolesca sobre forats negres i viatges en el temps.

A partir d’aquí comença la veritable aventura de l’Eugeni, Geni per als amics, i el senyor Ripoll. Gràcies a l’interferòmetre, un aparell inventat pel senyor Ripoll, ell mateix i el Geni viatgen en el temps i en l’espai per tornar cada objecte al seu amo.

Autora:

Teresa Guiluz i Vidal (Vilanova i la Geltrú, 1966) és professora de llengua i literatura catalanes i autora de llibres de text per a l’educació secundària i per al batxillerat. El 2015 es va estrenar en el món de la literatura infantil amb el Premi Cavall Fort de contes i des d’aleshores col·labora esporàdicament tant amb Cavall Fort com amb El Tatano. També escriu narracions breus adreçades al públic adult per les quals ha rebut diversos premis, com el Terra de Fang de Deltebre i el Cinc Pins de Sant Pere de Ribes, tots dos el 2018, i el Ferran Canyameres de narracions curtes de Terrassa el 2019.

El jurat ha dit:

L’extraordinari cas dels objectes apareguts és un llibre intel·ligent i divertit, amb una història que atraparà el lector i el farà somriure, a més de plantejar-li tot de preguntes sobre l’univers i les fronteres del nostre món.

Aventura, ciència, humor i amistat són els ingredients principals de L’extraordinari cas dels objectes apareguts. El resultat, com en tot bon llibre, és un escenari de felicitat futura que, a més, podem compartir en família.

29a edició PREMI DE LITERATURA JUVENILGRAN ANGULAR

Emili Bayo Juan ha guanyat la XXIX edició del premi de literatura juvenil Gran Angular, amb la novel·la Prop de les bombes.

Sinopsi:

Quatre nois i dues noies, els últims supervivents d’una colònia de refugiats als afores de Montblanc, viuran el dolor, la fam i la por dels últims dies de la Guerra Civil. Empaitats per l’avançament de l’exèrcit franquista i acompanyats per una cuidadora i el conductor d’un moto carro desmanegat, inicien una fugida impossible cap al Nord. Senten el soroll de les bombes darrere. Però encara és pitjor el que els espera davant.

Es tracta d’una fugida en la qual uns i altres descobriran l’acritud de la guerra, la fam, el fred, les malalties, la por… però també, l’amistat, l’esperança i l’amor. Amb el soroll de les bombes a tocar, serà un viatge perillós, esgotador, intens… en el qual el jove Víctor s’haurà d’enfrontar a un dilema al qual mai ningú s’hauria d’enfrontar: decidir sobre la vida o la mort d’un dels seus acompanyants.

Autor:

Emili Bayo Juan va néixer a Lleida. Des de molt petit va demostrar una gran afició a la lectura i l’escriptura. Va estudiar Filologia al refundat Estudi General de Lleida, on va participar en la formació de grups literaris i la confecció de revistes. Després de viure un any a Barcelona redactant una tesi de llicenciatura i de començar a treballar en la docència en un centre concertat, va fruir d’una beca d’investigació en la Universitat de Lleida i es va doctorar l’any 1990 amb una tesi sobre poesia La poesía española en sus antologías (1939-1980). Des de llavors ha treballat a l’ensenyament secundari. També va codirigir durant dos anys les pàgines d’informació literària del diari Segre i ha publicat una gran quantitat d’articles d’opinió, crítica literària i comentari esportiu en diaris i revistes. Des de 1997 ha conreat una llarga carrera com a escriptor de novel·les i contes.

El jurat ha dit:

“Aquesta és una novel·la brillant, que et manté atrapada des de les primeres pàgines. És especialment emocionant el final, per inesperat. El to, la manera com està escrita, els valors que traspua, la informació que s’hi dóna, tot contribueix a una lectura llaminera i rodona.” Gemma Lienas, escriptora.

Prop de les bombes és una novel·la molt ben estructurada, amb uns personatges complexos que mostren que en situacions extremes no tot és blanc o negre. El ritme, gràcies al plantejament continu de conflictes (viatge perillós, tresor amagat, recerca de personatges desconeguts…) no decau en cap moment.” Dolors Ortiz, editora de Cruïlla.

Subscriu-te a la nostra newsletter!

Vols rebre els nostres continguts directament al teu correu? Subscriu-te a la nostra newsletter!

Esperem que gaudiu molt de les nostres lectures! Més informació a www.cruilla.cat i literaturasm.com!

Tornar a la pàgina principal.