Alguna vegada t’has preguntat com podries fer un llibre? Si t’agraden les manualitats i vols un suport per les teves obres això t’interessa!

A continuació, t’explicarem com fabricar un llibre de paper en 5 passos i els materials que necessites per a completar aquesta manualitat:

Materials

1. Fulls de paper en blanc o de color. Tu decideixes! Has de triar quin gruix tindrà el teu llibre segons l’ús que vulguis donar-li. Tingues en compte que cada full correspon a dues pàgines, per la qual cosa 30 folis equivaldran a 60 pàgines de llibre. Igualment, quantes menys pàgines tingui el llibre, més fàcil serà enquadernar-lo.

2. Dues peces de cartó per a la coberta.
3. Tisores.
4. Regla.
5. Cola o cinta adhesiva d’embalar.
6. Un tros gran de tela.
7. Grapadora o fil i agulla.
8. Elements decoratius: paper de colors, adhesius, purpurina…

A tenir en compte

Abans de començar a treballar, has de tenir en compte el següent:

– El gramatge és el pes del paper per metre quadrat i és un factor que has de tenir en compte. La coberta sempre ha de tenir un gramatge superior a les pàgines de l’interior. A més, el gruix també compta: si el nostre llibre té poques pàgines, pots utilitzar un gramatge major.

– El tipus de paper. Pots triar l’òfset (els folis A4 que tenim a casa), afuéssiu (paper groguenc i rugós de les novel·les) o setinat (paper suau i brillant dels catàlegs i revistes). Tria el que més t’agradi i convingui segons el contingut, però l’òfset és el més senzill d’aconseguir (i també el més econòmic!).

Com fer un llibre de paper en 5 passos

Una vegada tinguem els materials sobre la taula i hem triat el tipus de paper i el seu gramatge, és hora de posar-se a treballar. Som-hi!

1. Prepara la coberta. Talla dues peces de cartó iguals per a la portada i la contraportada. Ambdues han de tenir 0,5 cm més de llarg i d’ample que les pàgines de l’interior del llibre.

2. Fabrica les pàgines. Doblega els fulls de paper per la meitat, amb cura d’evitar asimetries. Si et resulta més senzill, pots dividir-les en petits grups per a no doblegar totes alhora. Després, pressiona amb el regla sobre el plec per a marcar-lo bé i uneix tots els grups de pàgines.

3. Crea l’interior. És moment d’unir les pàgines. Grapa o cus amb cura cada grup de pàgines pel plec interior. Després, posa pes damunt de totes elles per a aplanarlas i mesura amb la regla l’ample del llom resultant.

4. Fes el llom del llibre. Talla un tros de tela amb la mesura del llom més 2 cm extra de l’ample i llarg de les pàgines i, amb una mica de cola (o cinta adhesiva), ajusta la tela al llom del llibre. Espera al fet que s’assequi bé i elimina les arrugues o bombolles d’aire per a un millor acabat.

5. Enquaderna el teu llibre. Aquest pas és el més important! Enganxa les peces de cartó en la primera i última pàgina per a crear les tapes del llibre. Talla un altre tros de tela (o cinta adhesiva) amb el llarg de la coberta més 2 cm extra d’ample i enganxa-ho en el llom per unir la portada i la contraportada.

Quan hagis comprovat que el llibre ja està perfectament sec, pots començar a decorar amb adhesius, colors o paper brillant. Deixa volar la teva imaginació i personalitza el teu llibre com més t’agradi!

Si t’animes a crear el teu propi llibre de paper en 5 passos, pots compartir-ho a les xarxes socials. Etiqueta’ns perquè puguem veure l’artista que portes dins!