Aprendre a llegir és, sens dubte, un dels esdeveniments més importants de la vida. La lectura obre una altra porta a l’aprenentatge i a el meravellós món de la imaginació i la creativitat. Llegim per formar-nos i llegim per gaudir. Una idea que hem de compartir amb els més petits perquè no considerin l’acte de llegir una obligació avorrida, sinó una ocupació tan profitosa com divertida.

Consells per al foment de la lectura

Resulta fonamental que famílies i educadors inculquem l’hàbit lector als nostres nens i nenes des de ben d’hora. No obstant això, de vegades no resulta fàcil animar-los i competir amb un altre tipus de distraccions més cridaneres (consoles, ordinador …). Per això, et deixem 3 consells útils per començar:

  • Inverteix temps. No n’hi ha prou amb dir «Agafa un conte i llegeix», sinó que hem de dedicar una mica del nostre temps quan són principiants. Mitja hora, ja sigui durant la tarda o abans de dormir, és suficient per seure junts i passar les pàgines d’un llibre. A més de llegir el text, podeu comentar les il·lustracions, formular i respondre preguntes, explicar anècdotes … Serà una estona que mai oblidarà, ja que reforça els llaços afectius i l’autoestima.
  • Posa els llibres a l’abast dels nens. Si no hi ha llibres de la seva edat a casa, difícil serà que vulgui llegir. Cerca recomanacions per rangs d’edat i acostuma’t a regalar llibres des de nadons. A poc a poc, la biblioteca infantil de casa anirà creixent tant com les seves ganes de llegir nous títols.
  • Descobreix els seus gustos i deixa-li escollir. Tindràs més possibilitats de triomfar en el foment de la lectura si saps quin tipus d’històries i personatges li agraden. ¿Llibres d’animals? ¿Contes il·lustrats? ¿Llibres interactius? Pregunta-li pels seus preferits i deixa que triï quan visiteu una llibreria o la biblioteca.

Lectures per escollir

4 activitats divertides per llegir

A més del que t’hem explicat, pots utilitzar el joc com a recurs d’animació a la lectura. Nosaltres et proposem les següents activitats per passar una estona divertida al costat d’un llibre:

  • Llegir en veu alta, cantar, fer veus. Als nens els encanta escoltar històries. Desperten la seva curiositat i imaginació, a més de sentir-se especials perquè tenen tota la nostra atenció. Llegeix en veu alta i convida’l a llegir pel seu compte alguna paraula o frase curta, segons el seu nivell d’aprenentatge. També podeu escollir una melodia coneguda i cantar fragments del llibre, o bé fer veus diferents per a cada personatge. El riure està assegurat!
  • Troba la lletra. Agafeu l’alfabet i trieu una lletra per setmana (a més edat, major dificultat). Després, es pinta en un full de paper i es col·loca en un lloc visible de casa. Durant aquesta setmana, el nen ha de buscar paraules que comencin per aquesta lletra, tant en el seu entorn, com en els llibres que caiguin entre les seves mans.
  • Aparellar. A partir del conte que aneu a llegir junts, anota els noms d’animals, vehicles o objectes que apareguin en imatges i retalla’ls en quadrats de paper. Quan la lectura comenci, el nen ha d’ajuntar cada paraula amb la il·lustració corresponent.
  • Modela i nomena. Amb plastilina, el nen crea personatges i elements que apareixen en el llibre (flor, sol, cotxe, gos, arbre, …). Després, també ha de modelar la lletra inicial o la paraula, segons el nivell de coneixement, que li dóna nom.

Hi ha un munt d’activitats com aquestes, encara que també podeu inventar-vos altres al vostre gust. Us deixem un grapat de lectures recomanades per a nens de 3 a 5 anys amb les que practicar, aprendre i riure: