Descobreix el món Pop-up!

Heu tingut alguna vegada entre les vostres mans un llibre desplegable? Ja sigui per viure les aventures d’un heroi de còmic, conèixer la flora i fauna del fons marí, descobrir els secrets de l’antic Egipte… Els temes tractats per aquest tipus de publicacions són pràcticament infinits i, normalment, el seu record perdura per sempre més en la nostra memòria.

També coneguts com a llibres mòbils, llibres animats o, més recentment, amb la denominació anglesa de pop-ups, es tracta, sovint, d’autèntiques obres d’art: petites joies d’artesania que van més enllà del fet literari. I és que en la confecció d’un llibre desplegable no només hi intervenen escriptors i il·lustradors, sinó també la poc coneguda figura de l’enginyer de paper, la persona encarregada de dotar de volum, moviment i profunditat les imatges planes d’un llibre. Parlem, doncs, d’experts en papiroflèxia absolutament imprescindibles per fer possibles aquests tresors editorials que són els llibres desplegables.

Encara que la història d’aquests llibres tridimensionals pugui semblar recent, la realitat és que els seus inicis es remunten fins a set segles enrere. De fet, un dels vestigis més antics que es tenen sobre l’ús d’un artifici mecànic en un llibre és en la nostra llengua: ni més ni menys que en l’Ars Magna de Ramon Llull (1313), en què el filòsof mallorquí incorporava unes rodes rotatòries de paper per intentar explicar l’existència de Déu mitjançant la numerologia. Fins a l’arribada de la impremta, però, aquest tipus d’elements només es podien trobar en alguns manuscrits religiosos molt concrets. L’invent de Gutenberg, cap al 1450, va facilitar molt el desenvolupament d’elements mòbils de paper, que es van començar a fer servir progressivament en obres de caràcter científic i tècnic (estudis anatòmics, astrologia, cartes de navegació, etc.).

L’origen dels pop-ups, doncs, no té res a veure amb els llibres per a nens. No va ser fins a finals del segle XVIII, amb el naixement de la literatura infantil, que aquestes obres començaven a vendre’s com a entreteniment per a la canalla de les famílies benestants. El seu èxit entre les classes acomodades va afavorir-ne la difusió i progressiva democratització. El segle XIX va ser l’edat d’or d’aquest tipus d’obres; especialment al Regne Unit i Alemanya, on apareixen editorials especialitzades en llibres mòbils que els comencen a comercialitzar a gran escala i amb confeccions cada vegada més elaborades (diverses solapes i llengüetes a cada pàgina, mecanismes accionats per delicats fils de coure, panorames desplegables…). Aquesta època esplendorosa del llibre mòbil acaba amb l’inici de la Primera Guerra Mundial i l’escassetat de recursos, que va obligar les editorials a centrar-se en tasques menys “frívoles”. Per aquest motiu, durant uns anys, el nombre i qualitat dels llibres desplegables decau notablement. El seu ressorgiment arribarà a la dècada de 1930 gràcies, sobretot, als artistes nord-americans. És en aquest moment que l’editorial novaiorquesa Blue Ribbon Books comença a anomenar pop-ups aquest tipus de publicacions, terme que ha perdurat fins avui i amb el qual es coneixen, arreu del món, els llibres desplegables. El centre de gravetat d’aquesta indústria s’instal·la definitivament als Estats Units al llarg del segle XX, i ni tan sols la Segona Guerra Mundial és capaç de frenar la seva popularitat, sobretot entre els més menuts. A finals de la dècada dels seixanta comença la que es coneix com a “segona edat d’or” dels llibres pop-up. Aquesta vegada, a més, s’obre un nou ventall d’oferta per al públic adult, fins al punt que els llibres desplegables deixen de ser vistos com a exclusivament per a nens i superen el gran prestigi que havien tingut a començament de segle, sobretot gràcies a l’aportació directa d’artistes i referents de l’art contemporani. És durant aquest renaixement que trobem obres mundialment famoses com ara El cos humà, de David Pelham, o Haunted House, de Jan Pienkowski, el pop-up més venut de la història amb quasi 5 milions de còpies.

Avui dia els llibres desplegables gaudeixen d’una molt bona salut, i en podem trobar de qualsevol temàtica i mida, i adreçats a tota mena de públic. La constant evolució en la confecció dels mecanismes de paper ha donat lloc a llibres cada vegada més sofisticats, en una experiència literària i visual que no us podeu perdre.

Al catàleg de Cruïlla trobareu una gran varietat de llibres pop-up que us convidem a conèixer. Us en destaquem alguns:

laventafocsLa Ventafocs: Llibre teatre amb el conte clàssic de la Ventafocs amb sis bells escenaris tridimensionals.
Blancaneu: Llibre teatre desplegable amb el conte clàssic de la Blancaneu.Blancaneu
AladíAladí: Un llibre teatre amb la història de l’Aladí i la llàntia meravellosa.
Boscos: Llibre amb so i figures desplegables per descobrir els animals que viuen al bosc.Boscos
AnimalsMitologicsAnimals mitològics: Llibre amb so i figures desplegables sobre els éssers mitològics de les diverses cultures del món.
Dinosaures: Llibre amb so i figures desplegables, sobre els animals prehistòrics.Dinosaures
MarsioceansMars i oceans: Un llibre sonor i amb moviment per conèixer la flora i la fauna marines.
En Pep: Un pop-up molt tendre sobre una gallina i un pollet.EnPep
escolesmonEscoles del món: Un llibre desplegable que ens porta a fer la volta al món passant per escoles de diferents països i ens permet veure com són i què hi fan els nens i nenes que hi van cada dia a aprendre-hi coses.
Atles. Descobreix el món: Un magnífic atles de tot el món, amb moltes il·lustracions i elements mòbils que ens permeten llegir informació addicional i conèixer curiositats dels diversos països.atlesdescobreix
gatmimaEl dia del gat Mima: Un llibre amb solapes i animals que es mouen per saber com passen el dia el gat Mima i els seus amics.

 

Al canal de Youtube de la literatura de Cruïlla us volem donar a conèixer com són alguns d’aquests llibres, com funcionen i com s’interactua amb ells, perquè sapigueu ben bé com són. Anirem actualitzant periòdicament aquest canal amb nous vídeos!